Nieuws

Investeerders in startups krijgen bijval van kabinet

Het kabinet gaat jaarlijks tien miljoen euro beschikbaar stellen voor investeerders die startups helpen met hun financiering.

Het kabinet gaat jaarlijks tien miljoen euro beschikbaar stellen voor investeerders die startups helpen met hun financiering. Dat maakte minister Kamp van Economische Zaken bekend. 

Door de regeling moeten startups in hun eerste groeifase gemakkelijker aan de benodigde financiering komen. Het kabinet wil de circa 3000 durfkapitalisten of de zogenoemde Business Angels ondersteunen bij hun investeringen in innovatieve en snelgroeiende bedrijven.

De jaarlijkse investering van 10 miljoen euro wordt ingericht binnen de bestaande SEED Capital-regeling. Met de SEED Capital-regeling ondersteunt de overheid innovatieve ondernemingen op technologisch en creatief gebied bij het verkrijgen van risicokapitaal. De overheid verstrekt hierbinnen een renteloze lening van maximaal 1 miljoen euro aan een fonds waarin ook twee Business Angels actief zijn. Deze durfinvesteerders leggen in dit fonds minimaal hetzelfde bedrag in. Met dit geld kunnen deze Business Angels vervolgens investeren in snelgroeiende bedrijven als technostarters en creatieve starters. Binnen de SEED Capital-regeling zijn in 11 jaar tijd 59 van deze startersfondsen opgericht, zij hebben in meer dan 300 technostarters geïnvesteerd.

Volgens onderzoeksbureau Genome zijn er 2.300 tot 3.500 startups in Nederland, samen goed voor een waarde van 12,9 miljard euro.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Nieuwe strategie van durfkapitalisten pakt niet goed uit
  2. Nederlandse durfkapitalisten lopen niet warm voor start-ups uit eigen land
  3. Business angels kunnen meer investeren in start-ups, maar hóe?
  4. Techbedrijven zijn populair, maar niet op de beurs
  5. Investeringen in jonge start-ups lopen terug