Nieuws

Vastgoedmarkt definitief uit dal

Als de verkiezingen gunstig uitpakken, zal de Nederlandse vastgoedmarkt meesurfen op een robuuste groei en de dalende werkloosheid.

Als de verkiezingen gunstig uitpakken zal de Nederlandse vastgoedmarkt meesurfen op een robuuste economische groei en de dalende werkloosheid, aldus The Netherlands Real Estate Strategic Outlook van Deutsche Asset Management.

De vermogensbeheerder vindt dat het klimaat op de Nederlandse vastgoedmarkt sterk is verbeterd en dat beleggers zich weer durven te richten op segmenten die als minder courant worden bestempeld.

Deutsche AM raadt echter aan om niet te veel risico te nemen omdat panden in die gebieden nog vaak lang leeg staan. Op A-locaties neemt de leegstand af omdat de werkloosheid daalt en er meer vraag is naar kantoorruimte.

Schaarste op kantorenmarkt

In Amsterdam werd vorig jaar 40% meer opgenomen. De banengroei in Nederland, die de komende vijf jaar naar verwachting boven

het Europese gemiddelde uitstijgt, zal de vastgoedmarkt een sterke impuls geven. In Amsterdam is dat het meest zichtbaar. De hijskranen zijn weer van stal gehaald en steeds meer oude kantoorpanden krijgen een nieuwe bestemming.

Deutsche AM verwacht dan ook dat de huren over de komende vijf jaar ongeveer 1,8% per jaar zullen stijgen. Vooral op de Zuidas en in het centrum van Amsterdam dreigt er schaarste.

Veel concurrentie

Hierdoor worden opkomende kantoorgebieden aan de rand van die A-locaties weer aantrekkelijk voor bijvoorbeeld bedrijven in de tech sector. Deutsche AM waarschuwt beleggers hun vingers niet te branden aan kantoorparken als Sloterdijk, waar de leegstand onverminderd hoog is.

Buitenlandse beleggers azen op Nederlands vastgoed omdat de onderliggende waarden goed zijn en panden meer rendement opleveren dan in andere Europese kernmarkten.

Op top winkellocaties is de concurrentie onder beleggers groot. Hierdoor staan de aanvangsrendementen onverminderd onder druk. De vraag naar distributiecentra neemt toe, de leegstand af en de huren stijgen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

  1. Koophuizen ruim 9% duurder in oktober
  2. 5 trends in Europees vastgoed
  3. Huizenprijzen met 8,6% gestegen ondanks crisis
  4. CBRE verhoogt prognose beleggingsvolume vastgoed
  5. Woningen in augustus 8,2% duurder