Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Bijna een derde kantoorruimte structureel overbodig

Het structurele overschot van kantoorruimte in Nederland bedraagt 17 miljoen m2, een overschot van 22 miljard euro.

Het structurele overschot van kantoorruimte in Nederland bedraagt 17 miljoen vierkante meter op een totaal van 54 miljoen vierkante meter. De marktwaarde van dat overschot bedraagt 22 miljard euro.

Dat heeft OfficeRank becijferd. Bijna een derde is overbodig. Het overschot aan kantoorruimte is het grootst in gemeenten als Haarlemmermeer, Woerden, Almere, Zaanstad en Zoetermeer. Daar is meer dan de helft van de kantoorvoorraad overbodig, stelt het databureau. De marktvorsers voorspellen een verdere stijging van het structurele overschot naar 22 miljoen vierkante meter in 2020 en een stabilisatie op dat niveau tot het jaar 2025.

Volgens de datavorsers zal een aantrekkende of zelfs sterke economie onvoldoende soelaas bieden voor de malaise op de gebruikersmarkt voor kantoren. "De benodigde ruimte per werknemer/FTE daalt al decennia lang. Door digitalisering (dropbox in plaats van archiefruimte), micro-computing (tablet of laptop in plaats van pc) en veranderende werkprocessen (teamwork in een ruimte in plaats van iedereen een eigen kantoor) blijft de vraag naar ruimte krimpen. Daarnaast worden kantoren in toenemende mate gerealiseerd met flexplekken, waardoor nog minder ruimte nodig is per werknemer," aldus OfficeRank.

Nam een gemiddelde werknemer in 2005 nog 19 m2 kantoorruimte in beslag, in 2015 is dat 15 m2 en in 2020 en 2025 is dat naar verwachting 12 m2. Ook krimpt de beroepsbevolking in de periode 2010-2040 met 8%.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Huizenprijzen op nieuw record maar minder woningen verkocht
  2. Beleggen in niet-beursgenoteerd vastgoed? 7 beginnerstips
  3. NVM meet grootste prijsstijging ooit: koophuis kost nu gemiddeld €410.000
  4. ABN Amro lanceert nieuw leenplatform voor ondernemers
  5. Helft van de huizen wordt verkocht boven de vraagprijs