Nieuws

Beleggers zien potentie in zonnecentrales

Steeds vaker zien beleggers potentie in zonne-energie. Vooral Amerikaanse zonnecentrales doen het goed, aldus Robeco.

Steeds vaker zien beleggers potentie in zonne-energie. Vooral Amerikaanse zonnecentrales doen het goed, aldus Robeco.

De zonnepanelen zelf zijn niet eens zo interessant. Het zijn vooral zonneprojecten als geheel, waar beleggers honderden miljoenen dollars in investeren. Door de dalende prijs van zonnepanelen gingen diverse spelers failliet, waardoor de kosten voor het opwekken van stroom lager werden. 

Door de afbouw van overheidssubsidies is het bouwen van een zonecentrale achterhaald. Bijna 50% van de investeringen in zonne-energie is zonder steun rendabel, aldus Robeco. “De kostprijs van nieuwe grootschalige projecten in Texas komt steeds dichter bij die van een kolencentrale,” zegt Thiemo Lang van Robeco in het FD. “We gaan richting een model waarin directe contracten met afnemers worden gesloten.”

De grootste markt voor zonne-energie bevond zich vorig jaar in Japan. Naast de Verenigde Staten is ook China is een groeimarkt.  

 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.