Nieuws

Westplan: ‘Vastgoedrally VS remt af’

De sterke rally in de Amerikaanse vastgoedmarkt lijkt volgens Westplan alweer voorbij.

De sterke rally in de Amerikaanse vastgoedmarkt lijkt volgens Ewoud Swaak, directeur van Westplan VS, alweer voorbij. In De Financiële Telegraaf (DFT) zegt Swaak dat er signalen zijn die wijzen op consolidatie. 

Zo verwachten veel economen dit jaar weliswaar een verdere stijging van de huizenprijzen in Amerika, maar wel minder sterk dan afgelopen jaar. De herstelrally in Amerikaanse stenen, die volgde op de kredietcrisis, lijkt hiermee over het hoogtepunt heen,” aldus Swaak.  

Hij benadrukt in DFT dat de prijzen voor vastgoedbeleggingen op dit moment hoog zijn en dat beleggers daarom kritisch moeten zijn. “Te veel vastgoedbeleggers in Nederland wachten op betere tijden en nemen hun verliezen niet. Door bijvoorbeeld de huren te verlagen. Dat gaat in Nederland onvoldoende snel."

Westplan verkiest Amerikaanse huurappartementen boven koopwoningen. Swaak: “Het huizenbezit onder Amerikanen is in vier jaar tijd met 5% afgenomen, op 110 tot 120 miljoen huishoudens is dat een forse daling.”

Onverwacht steeg in januari echter de verkoop van nieuwe woningen in de Verenigde Staten naar het hoogste niveau in vijf jaar. Het aantal verkopen steeg vergeleken met december 2013 met 9,6% tot omgerekend 468.000 op jaarbasis. Economen hadden vanwege de strenge winter in de VS juist rekening gehouden met een daling van 3,4% tot 400.000 verkochte nieuwbouwwoningen op jaarbasis.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.