Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Toenemende interesse voor woningbeleggingen

Terwijl de koopmarkt de eerste tekenen van herstel laat zien, wordt de beleggingsmarkt sterk beïnvloed door verhuurdersheffing.

Terwijl de markt voor koopwoningen de eerste tekenen van herstel laat zien, wordt de beleggingsmarkt sterk beïnvloed door de verhuurdersheffing. Dat blijkt uit de meest recente The Netherlands Residential MarketView van vastgoedadviseur CBRE.

De heffing leidt tot een waardedaling van gereguleerde huurwoningen en zorgt ervoor dat commerciële beleggers zich vrijwel volledig op het geliberaliseerde marktdeel richten. Het kleiner wordende gat tussen leegwaarden en exploitatiewaarden leidt er daarbij toe dat woningbeleggingen zich steeds meer als commercieel vastgoed gaan gedragen.

De nadruk ligt vooral op stabiele cashflows, wat zorgt voor een toenemende kloof tussen ‘core’ en secundair vastgoed. Institutionele ‘core’ beleggers richten zich inmiddels vrijwel volledig op nieuwbouw in de sterkste regio’s, daarbuiten zijn het particuliere beleggers die de toon zetten.

Er is nog steeds veel interesse van buitenlandse partijen, maar die hebben tot op heden nog geen directe markttoegang gevonden. Wel wordt de Nederlandse markt in toenemende mate het speelveld van Duitse banken, die steeds vaker voor (her)financieringen zorgen.

Nieuw aanbod van ‘core’ objecten in met name de Randstad wordt gevormd door een toenemend volume aan nieuwbouwontwikkelingen in het lagere segment van de geliberaliseerde huur. Met name in Amsterdam vindt een opvallend aantal van deze projecten plaats, vaak op prominente werklocaties zoals de Zuidas en het Amstelstation.

Hoewel de markt voor beleggingswoningen is aangezwengeld door veranderingen in regelgeving, blijven er nog altijd veel obstakels. Met name de verhuurdersheffing zorgt voor een marktverstoring, die dit jaar mede tot een historisch hoge huurstijging heeft geleid. Onzekerheid over toekomstige regelgeving – of het terugdraaien van reeds genomen maatregelen – zorgt bovendien voor verwarring en terughoudendheid bij marktpartijen.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Woningmarkt: in deze steden krijgt u het meest voor uw geld
  2. Aanbod van woningen is volledig opgedroogd
  3. Dit zijn de goedkoopste en duurste wijken van Nederland
  4. Huizenprijzen op nieuw record maar minder woningen verkocht
  5. Plannen voor bouw nieuwe, duurzame stad in Flevoland