Nieuws

Amsterdam investeert groen

Amsterdam gaat 45 miljoen euro investeren in financieel en duurzaam rendabele energieprojecten.

Amsterdam gaat 45 miljoen euro investeren in financieel en duurzaam rendabele energieprojecten. Het fonds zal uitsluitend in projecten investeren die aantoonbaar bijdragen aan de Energiestrategie Amsterdam 2040. In principe moet er geïnvesteerd worden in de gemeente Amsterdam. Als de aard van een project stadsgrensoverschrijdend is, kan de metropoolregio als grens worden gehanteerd.

Het metropoolgebied strekt zich globaal uit van IJmuiden tot Lelystad en van Purmerend tot Haarlemmermeer. De investeringen gebeuren onder marktconforme voorwaarden. Dat betekent concreet dat investeringen een minimale rendementsdoelstelling van 7,5% moeten hebben.

Fondsbeheer
Het beheer van het Amsterdams Klimaat en Energiefonds is gegund aan de combinatie e3. Een van de participanten in e3, Privium Fund Management, zal optreden als de beheerder van het fonds. Privium staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële markten (AFM). Clayton Heijman, directeur van Privium: “Het is een lang en intensief traject geweest waarbij vanaf het begin duidelijk was dat de gemeente een professionele en transparante structuur nastreeft die voldoet aan de huidige eisen van toezicht. Ik denk dat wij daar de gemeente kunnen ontzorgen.”

Naast Privium Fund Management maken ewic, Libertus Energy Finance en gebouwverduurzamer INNAX deel uit van e3. Tezamen bezitten deze partijen over een brede en lange ervaring in het selecteren en beheren van projectinvesteringen en het investeren in innovatieve ondernemingen. Het dagelijks management zal in handen zijn van Michel Hendriks, Jeroen Meinders en Raymond Steenvoorden. Michel Hendriks: “In een periode waar de kredietverstrekking voor nieuwe initiatieven vrijwel stil is komen te vallen vormt dit fonds een prima bron. We denken dat dit fonds, vooral door de wijze waarop het door de gemeente is opgezet, een serieuze bijdrage kan leveren aan de invullingvan de Energiestrategie Amsterdam 2040. Concreet: wij streven naar een CO2 reductie van meer dan 2 miljoen ton. Dat komt overeen met de uitstoot jaarlijks van 100.000 auto’s over een periode van 15 jaar.”

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.