Op veel vlakken lopen de Verenigde Staten voor op Europa, maar als het op equity crowdfunding aankomt niet bepaald. Waarom komt deze alternatieve financieringsvorm daar nauwelijks van de grond?

Het heeft tot mei 2016 geduurd voordat equity crowdfunding legaal werd voor niet-geaccrediteerde Amerikaanse beleggers. In Nederland was het toen al jaren mogelijk voor kleinere investeerders om bedrijven op deze manier te financieren.

Geen grote klappers

Sindsdien komt crowdfunding nog maar traag van start in de VS. Heel veel grote klappers worden er nog niet gemaakt. Een groot platform als WeFunder haalde bijvoorbeeld tot dusver slechts 85 miljoen dollar op voor diverse projecten. Ter vergelijking: het Nederlandse Collin Crowdfund haalde in al die jaren al ruim 142 miljoen euro op.

Ook in andere landen in Noord-Europa loopt equity crowdfunding aardig op rolletjes. In het Verenigd Koninkrijk liggen de bedragen nog veel hoger, waarbij de twee grootste platformen Crowdcube en Seedrs bij elkaar al bijna 1,2 miljard pond ophaalden.

In de Verenigde Staten loopt het allemaal niet zo voorspoedig. Een reden hiervoor is dat er met equity crowdfunding echte waardepapieren worden aangeboden. Dat betekent dat de Amerikaanse toezichthouder Securities & Exchange Commission (SEC) er bovenop zit. Het viel te verwachten dat de Verenigde Staten, met Silicon Valley in het achterhoofd, een early adopter zou zijn van elke innovatie op het gebied van alternatieve financiering, maar dat is dus niet het geval. 

Maximumbedrag

Er wordt wel een inhaalslag gemaakt. Tot voor kort konden Amerikaanse startups en groeibedrijven tot krap 1,1 miljoen dollar per jaar ophalen, een bedrag dat overigens jaarlijkse mee steeg met de inflatie. Die limiet is inmiddels verdwenen. 

In België mogen bedrijven bij wet maximaal 100.000 euro ophalen via crowdfunding. Zij kunnen wel tot 300.000 euro gaan, maar in dat geval geldt er een minimum instapbedrag van 1.000 euro.

In Nederland kunnen bedrijven meer geld ophalen, maar sommige platformen hanteren zelf een maximumbedrag dat kan worden gefinancierd. Bij Funding Circle is dat bijvoorbeeld 250.000 euro. Symbid heeft dit niet.

Succesverhalen

In 2017 haalde bijvoorbeeld Kijkshop nog een miljoen euro op via het platform en energiebedrijf Vattenfall kondigde afgelopen maand aan een miljoen euro te willen ophalen via crowdfunding voor de bouw van een groot zonnepark in Amsterdam. De Britse brouwer BrewDog sleepte zelfs 22 miljoen pond binnen.

De grootste platformen in de Verenigde Staten die leningen en aandelen uitgeven, zijn WeFunder, StartEngine, SeedInvest en Fundable. Zelfs Indiegogo en Kickstarter, die groot zijn geworden met crowdfunding gebaseerd op donaties, wagen zich eraan.        

Toch lopen projecten niet altijd zo snel vol als in Nederland. Mogelijk komt dit ook doordat in de begindagen van equity crowdfunding in de VS middelmatige resultaten werden behaald ten opzichte van de rendementen die durfkapitalisten en angel-investeerders realiseerden.

Equity crowdfunding is bovendien niet altijd de eerste keuze voor een ondernemer als hij geld wil ophalen, omdat er meer toegang is tot andere bronnen. In dit Amerikaanse opiniestuk wordt zelfs beargumenteert dat equity crowdfunding een bubbel is die op knappen staat en worden investeerders gewaarschuwd voor fraude. 

Hoge juridische kosten

Financieel expert Bechara Kara stelt dat de groei van crowdfunding in de VS wordt geremd door reglementaire obstakels, waaronder de maximale financieringscapaciteit van 1 miljoen dollar. Onder een nieuwe regelgeving is deze limiet opgeheven, maar platformen kregen daardoor wel te maken met strengere reglementaire en juridische uitdagingen.

Dit zorgt "onvermijdelijk" voor hogere juridische kosten gerelateerd aan het aanbieden van dergelijke crowdfundingprojecten, wat wordt doorberekend aan kleine ondernemers die daar niet op zitten te wachten.

Stradling Yocca Carlson & Rauth stelt dat bedrijven onder de nieuwe Regulation A+ gemiddeld 100.000 dollar kwijt zijn aan juridische kosten en accountantscontrole.  

Strenge regels

Daarmee wijst Kara op een probleem dat al jarenlang speelt voor de Amerikaanse crowdfundingsector. Al in 2017 constateerde crowdfundingdeskundige Ronald Kleverlaan dat de juridische kosten om een crowdfundingcampagne te starten in Amerika enorm hoog zijn.

Ook de SEC houdt de teugels nog steeds strak. “Hierdoor wordt de bewegingsvrijheid sterk beperkt”, aldus Kleverlaan. “Gekoppeld aan het feit dat er voldoende risicokapitaal beschikbaar is van business angels zal de sector op deze manier niet van de grond komen.”