Adriaan Hendrikse is statutair directeur en mede-oprichter van NPEX, de online aandelenbeurs voor het MKB. Binnen Euronext heeft Hendrikse diverse functies binnen de juridische afdeling vervuld. Bij Euroclear Nederland heeft hij ad-interim de functie van hoofd juridische zaken bekleed. Vervolgens trad hij in dienst bij LCH Clearnet waar hij verantwoordelijk was voor de afwikkeling van de effectentransacties op de beurzen van Euronext Amsterdam en Euronext Brussel.

Column

2013: Alternatieve financiering de trend

Bedrijfsfinancieringen zullen op korte en lange termijn wezenlijk anders worden.

In de komende weken laten we deskundigen uit de film- vastgoed-, private equity- en scheepvaartsector voorspellingen doen over de markt in 2013. Welke ontwikkelingen zullen er plaatsvinden en waar liggen de grote kansen? 

Vandaag schrijft Adriaan Hendrikse over private equity en venture capital in 2013.


Bedrijfsfinancieringen zullen op korte en lange termijn wezenlijk anders worden. In Nederland zijn bedrijven in tegenstelling tot het buitenland erg afhankelijk van de banken. Dit wordt ook door de bancaire sector aangegeven. De balansverkorting van banken van tweehonderd miljard euro en de golf van herfinancieringen van zevenhonderd miljard euro in dezelfde periode creëert niet alleen een enorm probleem voor banken, maar zal ook een enorme impact hebben op de financiering van bedrijven. Nu al lopen gezonde bedrijven tegen muren aan bij de gevestigde kredietverleners.

Regeerakkoord
In het regeerakkoord wordt benadrukt dat alternatieve financieringsvormen noodzakelijk zijn om de financiering van het MKB op gang te krijgen. En dat is niet voor niets. Kapitaal zal fors duurder worden. Concreet betekent dit dat de rente die bedrijven betalen omhoog zal gaan. 

Ondernemingen zullen dus hiermee rekening moeten houden en zelf moeten nadenken over alternatieve financieringen. 

Nieuwe initiatieven
Door crisissen worden nieuwe initiatieven opgezet. Initiatieven die gebruik kunnen maken van de modernste technieken, zonder rekening te hoeven houden met bestaande IT-systemen of infrastructuren. Hierdoor ontstaan  infrastructuren die passen bij de nieuwe wensen van bedrijven. Ook op het gebied van financiering.

Alternatieve financieringen
De rol van de bank zal worden aangevuld met deze nieuwe initiatieven en in sommige gevallen vervangen worden door alternatieve financieringen. Inmiddels is er al een keten aan alternatieve financieringen ontstaan. Denk aan een partij als Qredits, dat bedrijven tot 150.000 euro financiert. De mogelijkheid van het coachen van de ondernemer wordt daarbij meegenomen. 

Een andere belangrijke ontwikkeling is de opkomst van kredietunies, waarbij een bedrijf door andere bedrijven uit dezelfde sector gefinancierd wordt. De coöperatieve gedachte staat centraal.

Terwijl de kredietunies zich richten op financieringen tot 250.000 euro, biedt NPEX alternatieve financieringsmogelijkheden vanaf dit bedrag. NPEX is de MKB-beurs waar beleggers en bedrijven rechtstreeks toegang tot hebben. Bedrijven kunnen zelf obligaties en aandelen uitgeven tegen een fractie van de kosten die bedrijven gewend zijn uit te geven bij traditionele beurzen. Beleggers en ondernemers krijgen op de MKB-beurs ook de mogelijkheid met elkaar te communiceren.

Trend
Duidelijk is dat alternatieve financiering de trend zal zijn voor 2013, waarbij interactie tussen financier en gefinancierde een vast onderdeel wordt. 

Ondanks dat alternatieve financiering broodnodig is, zal dit op weerstand stuiten van de traditionele spelers in deze sector. Weerstand die niet nodig en contraproductief is voor de financiering van het bedrijfsleven. Alleen als traditionele partijen en alternatieve financieringsbronnen naast en met elkaar samenwerken, zal het bedrijfsleven en daarmee Nederland gefinancierd kunnen worden. De problemen worden te groot om ze door de traditionele partijen alleen te laten oplossen.

Beleggers krijgen in 2013 de mogelijkheid om rechtstreeks in het MKB te investeren, waardoor een alternatief beleggingssegment zal ontstaan.

Adriaan Hendrikse is statutair directeur en mede-oprichter van NPEX, de online aandelenbeurs voor het MKB. Binnen Euronext heeft Hendrikse diverse functies binnen de juridische afdeling vervuld. Bij Euroclear Nederland heeft hij ad-interim de functie van hoofd juridische zaken bekleed. Vervolgens trad hij in dienst bij LCH Clearnet waar hij verantwoordelijk was voor de afwikkeling van de effectentransacties op de beurzen van Euronext Amsterdam en Euronext Brussel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Fonds met MKB-leningen: slimme belegging?
  2. ABN Amro lanceert nieuw leenplatform voor ondernemers
  3. Liquiditeitsproblemen MKB nemen af
  4. MKB-bedrijven kiezen vaker alternatieven voor banklening
  5. ‘Overheidsgaranties leiden tot ongelijk speelveld voor alternatieve leenplatformen’