Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

'FGH Bank eist miljoenenlening op'

De gemeente Amsterdam dreigt miljoenen kwijt te raken via MuzyQ nu FGH Bank een lening van 26 miljoen euro terugeist.

De gemeente Amsterdam dreigt miljoenen kwijt te raken via muziekcentrum MuzyQ. De FGH Bank, een van de belangrijkste vastgoedfinancierders in Nederland, eist een hypothecaire lening van 26 miljoen euro terug.

Dat meldt Het Parool op basis van een vertrouwelijke brief van de bank.

Al sinds de opening van MuzyQ in 2009 kan eigenaar Orfeos Studio de rente niet betalen door tegenvallende huurinkomsten. De laatste jaren wordt de rente betaald door stadsdeel Oost, dat samen met de gemeente garant staat.

Volgens Het Parool constateert FGH Bank dat er geen zicht is op terugbetaling van de lening. Orfeos Studio wordt in gebreke gesteld als de lening niet op 1 december is terugbetaald. Een eventuele verkoop van het object biedt naar verwachting weinig soelaas: ondanks een totale investering van 27 miljoen euro werd de waarde van het gebouw in 2010 getaxeerd op 13,5 miljoen euro.

In juni 2011 probeerde Amsterdam-Oost het muziekcentrum voor 27 miljoen euro te kopen. Het stadsdeel wilde daarvoor zelfs een greep in de algemene reserve doen. Maar de rechter stak een stokje voor die transactie en gaf Orfeos tot 2014 de tijd om de problemen op te lossen. Pogingen om instemming van FGH Bank te bereiken zouden schipbreuk hebben gelopen. Keer op keer heeft de gemeente de verwachting gewekt dat een oplossing nabij was, aldus de bank in haar brief, maar er is geen uitzicht op terugbetaling van de lening.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.