Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Nieuws

Kloof kwaliteitsvastgoed en de rest groeit

Beleggers nemen weinig risico op de Europese vastgoedmarkt. Het zorgt voor een grotere kloof tussen kwaliteitsvastgoed en de rest.

Risicoaversie was in het eerste half jaar van 2012 goed voelbaar op de Europese vastgoedmarkt en zorgde voor een grotere kloof tussen kwalitatief hoogwaardig vastgoed en de rest. Mezzanineleningen, achtergestelde leningen met een hoge rente, kunnen een oplossing voor het probleem zijn. Dit concludeert LaSalle Investment Management in een nieuw rapport. 

De prijzen van vastgoed op toplocaties zijn de afgelopen zes maanden sterk gestegen, terwijl prijzen van overig vastgoed stabiel bleven. De retailsector blijft nog het meest in evenwicht, maar LaSalle benadrukt dat de kwaliteit van activa in alle sectoren een verbetering kan gebruiken. Denk hierbij aan mogelijkheden om vastgoed te renoveren. 

Een reden voor de groter wordende kloof, is dat banken steeds minder leningen uitgeven. Banken die nog wel leningen verstrekken richten zich vooral op (lokale) markten in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Leningen van meer dan honderd miljoen euro zijn slechts voor een klein aantal partijen weggelegd, waardoor de kloof tussen kwalitatief hoogwaardig vastgoed en overig vastgoed voorlopig niet kleiner zal worden.

Advies
LaSalle adviseert investeerders met oog op de economische malaise in Griekenland en Spanje om zich te richten op markten in Duitsland, Groot-Brittannië en Scandinavië. Deze zijn het beste bestand tegen volatiliteit. De financiële dienstverlener raadt investeringen in Spaans of Italiaans vastgoed af, maar ziet kansen voor opkomende markten als Turkije en Polen. LaSalle voorspelt dat het investeringsvolume dit jaar 20% lager komt te liggen dan afgelopen jaar. 

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.