Column
Beeld: iStock
Private investeerders zien weinig in Nederlandse scale-ups
De hoeveelheid groeikapitaal die beschikbaar wordt gesteld aan scale-ups is 'zorgwekkend laag'.
Private investeerders staan niet bepaald te springen om Nederlandse scale-ups van groeikapitaal te voorzien, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) onder 109 Nederlandse private equity- en venture capitalfondsen en 92 buitenlandse fondsmanagers.
Scale-ups in Nederland ontvingen in 2024 ‘slechts’ 698 miljoen euro aan groeikapitaal, verdeeld over 88 bedrijven. Dit betekent een forse daling ten opzichte van 2023, toen er krap 1,1 miljard euro naar 105 groeibedrijven ging, en het laagste niveau sinds 2016. Vooral grotere vervolgrondes voor startups namen sterk af.
De situatie is zorgwekkend, stelt voorzitter Annemarie Jorritsma van NVP. "Hier ligt een duidelijke taak voor ons allemaal om samen de schouders eronder te zetten. Juist daar zie ik ook kansen voor institutionele beleggers om een verschil te maken", aldus Jorritsma.
Groeikapitaal biedt volgens haar nog steeds een aantrekkelijke mogelijkheid voor investeerders, omdat het mogelijk is om grote tickets te beleggen in relatief volwassen innovatieve bedrijven met uitgewerkte bedrijfsmodellen. “Deze bedrijven hebben doorgaans al een stevige groei doorgemaakt en staan dicht bij winstgevendheid, wat ze aantrekkelijk maakt voor institutionele partijen die willen bijdragen aan de opschaling van innovatieve, ‘gamechanging’ ondernemingen”, aldus Jorritsma.
Jorritsma nuanceerde de cijfers over 2024 ook, door te stellen dat er ruim tien jaar geleden nog 532 miljoen euro naar scale-ups ging. “Nu zouden alle alarmbellen afgaan bij zulke cijfers, maar we komen van ver, en we gaan nog steeds hard omhoog.”
Verkoopmarkt in beweging
NVP stelt dat de verkoopmarkt in beweging komt, maar dat er nog een lange weg te gaan is om het verkoopproces van jonge innovatieve bedrijven te verbeteren. Momenteel zijn de M&A-budgetten van Europese corporates volgens NVP nog geen derde van die in de VS. “In sommige sectoren missen we zelfs Europese kampioenen. Private equity kan een cruciale rol spelen in het bouwen van deze bedrijven.”
Een goed verkoopklimaat kan de bredere economie ook goed doen, stelt NVP. Succesvolle exits zorgen immers niet alleen voor herinvesteringen in nieuwe bedrijven, maar creëren ook werkgelegenheid, innovatie en concurrentiekracht in Europa.
Ook de Europese Commissie erkent dat er in Europa hard gewerkt moet worden om de innovatiekracht en concurrentie ten opzichte van startups buiten de regio te versterken. “Het is noodzakelijk dat we de obstakels voor bedrijven om uit te groeien tot volwassen, winstgevende bedrijven aanpakken en dat we startups kunnen stimuleren om in de Europese Unie te blijven”, aldus Brussel.
Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.