Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Column

Problemen Duitse open-endvastgoedfondsen

Elf Duitse open-endvastgoedfondsen zijn in liquidatie en van vier fondsen zijn de assets bevroren. Wat betekent dit voor de markt?

Al maandenlang hangen ze boven de markt; kantoren die door Duitse open-endfondsen zijn gekocht. Veel van deze fondsen lopen nu af, wat betekent dat beleggers hun geld kunnen terugvragen. Vaak echter is er geen geld te verdelen, alleen – met een beetje mazzel – verhuurd vastgoed. Om aan de grote cashvraag van beleggers te voldoen, moet dit vastgoed in de verkoop. De enige manier om cash te verkrijgen.

Vaak moeten de Duitse fondsen dan ook kiezen om het tafelzilver te verkopen, want in deze markt zijn alleen de beste, meest courante kantoren op A-locaties verkoopbaar.  Het fonds – en de belegger – blijft dus zitten met onverhuurd en onverkoopbaar vastgoed. Voor de slimme beleggers met diepe zakken en een lange adem, zijn er momenteel dus interessante kantoorvastgoedkoopjes te krijgen. Maar voordat, waarschijnlijk professionele beleggers, dat überhaupt maar overwegen, zullen ze willen weten hoeveel Duitse fondsen nog meer moeten verkopen.

Oftewel, wat staat de vastgoedbelegger nog te wachten.  Mark Meiklejon, investment director vastgoed bij het Schotse huis Standard Life Investments, heeft een overzicht gemaakt van de stand van zaken. “Momenteel bevinden zich elf Duitse open-endvastgoedfondsen in liquidatie en van vier fondsen zijn de assets bevroren.” Dat vastgoed kan later op de markt komen, maar voorlopig hebben deze fondsen dus uitstel van executie.

Meer dan 20 miljard
“Bij elkaar moet meer dan 20 miljard euro aan vastgoed, overigens in heel Europa, niet alleen in Nederland, worden verkocht om de beleggers hun geld terug te kunnen geven. Dit duurt bij de meeste fondsen tussen de drie en vijf jaar.” De vastgoedmarkten die er nu vrij gezond bij liggen, denk aan het central business disctrict van Parijs en van Londen, zullen geen last hebben van die extra nieuwe panden op de verkoopmarkt.

Die markten kunnen het extra aanbod absorberen, verwachten Meiklejon en zijn collega’s. In andere markten zal er sprake zijn van nog meer prijsdruk en zal het ook veel langer duren voordat de extra kantorenvoorraad is opgenomen. Uit de grafiek hieronder blijkt dat het vooral in Nederland, België en Tjechie lang zal duren. In Zweden hoeven beleggers weinig problemen te verwachten van de Duitse fondsen. Die hebben er in het verleden weinig belegd en de panden die verplicht de markt op moeten, zullen snel verkocht kunnen worden, zo schat Meiklejon in.

 Beleggingsvoorraad en hoe lang het duurt om die voorraad op te nemen

 

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.