Meer columns

Maar ik vertrouw jou toch?

Vertrouwen is erg belangrijk in de vastgoedwereld. Dat is natuurlijk overal zo, maar het lijkt erop dat het in de bouw meer geldt dan elders. Professionele vastgoedhandelaren zouden een kloek kantoorpand mondeling kunnen verkopen. En dat dan ook doen.

Om misverstanden te voorkomen zouden ze eventueel de koopprijs nog kunnen opschrijven op een papieren briefje, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Waarom ook. We vertrouwen elkaar toch?

Vertrouwen, daarop moeten afspraken dus zijn gebaseerd. Een buitengewoon sterk weerwoord op een verzoek van iemand om het liever allemaal toch even op te schrijven, is: “Maar ik vertrouw jou toch?” Moet afdoende zijn. “Als ik jou vertrouw, behoor jij mij te vertrouwen”.

Vreemd genoeg zie ik nu opeens het beeld van een investeerder die met een aannemer aan tafel zit. Die investeerder vraagt vastlegging van een bepaalde afspraak. “Maar ik vertrouw jou toch?” zegt de aannemer. Wat was ook alweer die definitie van een aannemer?

Dat is iemand die de begroting van zijn gesprekspartner van de overkant van de tafel op zijn kop kan lezen.

Juristen en advocaten
Gesteld dat twee partijen uit de vastgoedwereld het toch in het hoofd halen om de afspraak te laten opschrijven: wat iedereen natuurlijk meteen begrijpt is dat je dat dan niet moet doen door het inschakelen van een ervaren jurist, laat staan een advocaat.

Een jurist is – zeker als hij wat langer in het vastgoed werkzaam is – doorkneed in het opstellen van duidelijke contracten. Als je er een jurist bij betrekt, dan weet je dat de deal niet doorgaat.

Dat is dan de schuld van die jurist. Want dan schrijft hij iets op wat jij niet wil (maar ik wel). Of hij schrijft iets op wat jij wil (maar ik niet). “En dat terwijl ik jou toch vertrouw?”

Ketenintegratie
Hoe belangrijk vertrouwen is, blijkt wel uit een nieuwe bouworganisatievorm die opgeld doet. Die heet ketensamenwerking of ketenintegratie. De kern daarvan is dat alle partijen die betrokken zijn bij de bouw van een of meer projecten, dus de hele keten van opdrachtgever, de hoofdaannemer en alle onderaannemers en toeleveranciers daaronder, in grote openheid en met het volste vertrouwen in elkaar, het project gaan optimaliseren in kwaliteit, planning en geld.

En als je dat doet, zo wordt gezegd, en zo heeft uw columnist het wis en waarachtig echt gelezen: “dan heb je niet meer van die contracten nodig”. Wat een ongelooflijke onzin. U moet mij niet verkeerd begrijpen: ketenintegratie is een prima bouworganisatievorm.

Het biedt vele voordelen. En natuurlijk is openheid en vertrouwen goed. Maar er is geen enkele goede reden om gemaakte afspraken niet op te schrijven. Wat immers als degenen die de afspraken maakten er niet meer zijn?

De ene kwam onder de tram en de ander vond een goede betrekking in Noord-Korea (ik geef een wat fictief voorbeeld). Wat was er afgesproken? Dat we vertrouwen in elkaar moesten hebben? “Maar ik vertrouw jou toch?” En verder?

Volksvertegenwoordigers
Wie natuurlijk weer wel alleszins ons vertrouwen waard zijn, dat zijn onze volksvertegenwoordigers. We verlenen hun ons vertrouwen door op hen te stemmen. Dat mag; zeker! Als we ze maar nauwkeurig in de gaten houden, liefst voorafgaand aan het uitbrengen van onze stem.

Zo is in de Tweede Kamer een wetsvoorstel gedaan tot ”verbetering van de huurbescherming van huurders van bedrijfsruimte”. Hier moet u denken aan winkelcentra, prachtige beleggingsobjecten, die echter van tijd tot tijd ingrijpend moeten worden aangepakt en gerenoveerd.

Meestentijds komt dat dan iedereen ten goede: eigenaar, winkeliers, het winkelpubliek. Natuurlijk behoort er rechtsbescherming te zijn van huurders, met een belangenafweging. Maar het mag niet natuurlijk niet zo zijn dat eerst minimaal tien jaren moet worden gewacht voordat met een dringende renovatie kan worden begonnen.

En dat is in een notendop het bezwaar tegen dat wetsvoorstel. Kortom: zeg volmondig “ik vertrouw jou” tegen uw volksvertegenwoordiger. Maar kies dan wel de goede.


Jan van Duijvendijk is advocaat-partner bij Lexence Advocaten & Notarissen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies.

Reacties

3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
theo1
0
Objecten van meerdere miljoenen euro verkopen zonder een fatsoenlijk contract is gewoon dom en onprofessioneel. Vragen om problemen. Tenzij er andere motieven spelen natuurlijk.
De enige reden om niks vast te leggen, is om de belastingdienst op te lichten en zwart crimineel geld wit te wassen. Als er één sector barst van de onbetrouwbare figuren, is het wel de vastgoedwereld.
Marco Staal
0
Al dat juridische geneuzel kost klauwen vol met geld en vertraagt dergelijke processen gigantisch. In hoofdlijnen zaken vastleggen is prima maar indien alle details tot in de puntjes uitgewerkt moeten worden dan is er iets mis met het onderlinge vertrouwen. Vormt m.i. geen sterke basis voor zakendoen. Geldt overigens in vele branches nietwaar?
theo1
0
quote:

Marco Staal schreef op 19 jul 2012 om 13:59:


Al dat juridische geneuzel kost klauwen vol met geld en vertraagt dergelijke processen gigantisch. In hoofdlijnen zaken vastleggen is prima maar indien alle details tot in de puntjes uitgewerkt moeten worden dan is er iets mis met het onderlinge vertrouwen. Vormt m.i. geen sterke basis voor zakendoen. Geldt overigens in vele branches nietwaar?

Moet je eens kijken wat voor geld je kwijt bent aan "juridisch geneuzel" als de andere kant niet levert of met de noorderzon vertrekt. Als je een transactie van enige omvang doet, zorg je voor een fatsoenlijk contract. Als jij mij iets wil verkopen dat meer is dan een paar honderd euro en je gaat moeilijk doen over een contract, is dat voor mij genoeg reden om je niet te vertrouwen. In het beste geval ben je een onprofessionele knoeier, in het slechtste geval een crimineel. In beide situaties wil ik geen zaken met je doen. Maakt niet uit in welke sector.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Nieuws

Duurzaam winkelpand meer waard

10:00 - Redactie Participaties.nl

Uit onderzoek blijkt dat financiers en investeerders voor groen kiezen.

Actuele participaties

  Startdatum
NVI Breda I CV 1-11-2015
Zonne-energieproject Borgloon 1-2-2015
Bali Investments obligatie 1-1-2015
Landal Beach Resort Ooghduyne 1-12-2014
Super Store Retail Bonds 1-10-2014