Meer nieuws

AFM wil toezicht op alle niet-genoteerde fondsen

In aanvulling op het vanmorgen gepubliceerde artikel bericht Vastgoedmarkt inzake deze kwestie als volgt:

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil aanvullende wetgeving, zodat alle niet-genoteerde vastgoedfondsen voor particuliere beleggers onder toezicht komen te staan. De toezichthouder constateert ‘ernstige tekortkomingen’ in het productaanbod, de informatievoorziening en de bedrijfsvoering.

Dit staat in het op 12 juli gepubliceerde rapport ‘AFM-observaties niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen voor consumenten’. In de periode 2009-2011 heeft de AFM 46 aanbieders onderzocht: twaalf vergunninghouders en 34 aanbieders zonder vergunning. De AFM heeft 67 handhavingmaatregelen opgelegd, waaronder vergunningen intrekken, bestuurders wegsturen, curatoren benoemen, aangifte doen, aanwijzingen geven en normoverdracht.

Een voorpublicatie van het rapport leidde vorig jaar al tot verontwaardigde reacties in de sector, omdat de AFM geen man en paard wilde noemen van dubieuze fondsaanbieders. Dat gebeurt ook deze keer niet, omdat de AFM daartoe de wettelijke mogelijkheid zou ontberen. Op de publicatiedag was geen van de bestuursleden van brancheorganisatie Forumvast bereikbaar voor commentaar.

Directeur Thomas Kühl van de Eindhovense fondsaanbieder Holland Immo Group laakt het gebrek aan openheid bij de AFM. ‘De AFM verschuilt zich wederom achter de wetgeving. Daardoor wordt opnieuw de hele sector in diskrediet gebracht.’

De vrijstellingsgrens voor de vergunningplicht voor aanbieders van beleggingsobjecten en van deelnemingsrechten in beleggingsinstellingen is al op 1 januari 2012 van 50.000 euro naar 100.000 euro omhoog getrokken. Volgens de AFM is dat niet voldoende. De toezichthouder wil een onderzoek naar de mogelijkheid om alle niet-genoteerde vastgoedfondsen onder toezicht te stellen en pleit ook voor verscherpt toezicht.

De AFM waarschuwt consumenten alert te zijn op de potentiële risico’s van beleggingen in niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Om hen daarbij te helpen, heeft de AFM een checklist opgesteld. Consumenten kunnen alleen verstandig beleggen in vastgoed als ze begrijpen wat er met hun geld gebeurt, en de risico’s en de kosten kennen. In de markt zijn ongeveer 60.000 particuliere beleggers actief, die ongeveer 5,5 miljard euro hebben belegd.


Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Columns & Analyses

Het nieuwe vastgoedbeleggen is duurzaam

08:30 - Hein Praats

Verantwoord vastgoed zorgt voor minder afval, gezondere werknemers en uiteindelijk dus voor minder kosten, aldus M&G ...