Nieuws

AFM wil toezicht op alle vastgoed

De Autoriteit Financiele Markten pleit voor een totaal en verscherpt toezicht op alle aanbieders van niet-genoteerde vastgoedbeleggingen. Uit onderzoek van de..

De Autoriteit Financiele Markten pleit voor een totaal en verscherpt toezicht op alle aanbieders van niet-genoteerde vastgoedbeleggingen. Uit onderzoek van de toezichthouder naar aanbieders van niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen zijn ernstige tekortkomingen aan het licht gekomen. De beleggingsfondsen laten steken vallen in productaanbod, informatievoorziening en bedrijfsvoering. De AFM meent dat veel fondsen het belang van de consument onvoldoende centraal stellen.

Het rapport van de AFM pleit om het verscherpt toezicht voort te zetten en onderzoek naar aanvullende wetgeving om alle aanbieders van vastgoedbeleggingen onder de loep te kunnen nemen. Uit het onderzoek bij twaalf beursgenoteerde en 34 niet-beursgenoteerde aanbieders blijkt over het algemeen gesproken dat de vergunninghouders beter aan de transparantie-eisen voldoen.

Volgens de AFM staat bij een aantal aanbieders het risico niet in verhouding tot het geboden rendement. Ook schort het nogal in de informatievoorziening over investeringsdoel, risico’s, rendement en zekerheid. Verder blijken een aantal fondsen weinig grip te hebben op governance en bedrijfsvoering.

Dit zijn dan ook de speerpunten in het toezicht dat de AFM voor ogen staat:

  • Een helder en gedegen productaanbod
  • Goede informatievoorziening bij aanbieding en tijdens de looptijd
  • Naleving van het prospectus
  • Beheerste en integere bedrijfsvoering
  • Adequate waardering van de vastgoedportefeuille
  • Aanstelling van deskundige en integere bestuurders door de aanbieder


Om de consument te hulp te komen heeft de AFM een checklist opgesteld en de vastgoedrisicoradar ontwikkeld. De toezichthouder raadt consumenten aan om alert te zijn op risico’s van beleggingen in aanbieders die buiten het toezicht van de waakhond vallen.

ontvang IEXProfs magazine

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober