Meer nieuws

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijft populair

In de eerste helft van 2012 hebben in totaal 45.400 huishoudens de aankoop van hun woning gefinancierd met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In de eerste helft van 2011 waren dat er 49.400. Hiermee blijft het aantal NHG's voor de aankoop van een woning op een hoog niveau, aldus de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen in haar halfjaarcijfers.

Slechts 13 procent van de nieuwe NHG's voor woningaankopen betreft transacties in het tijdelijk verhoogde segment tussen 265.000 euro en 350.000 euro. De verlaging van de NHG-kostengrens per 1 juli 2012 van 350.000 euro naar 320.000 euro zal daarom slechts een bescheiden effect hebben.

Het aantal nieuwe NHG’s voor woningverbetering loopt sterk terug. In de eerste helft van 2012 hebben 11.700 huishoudens hiervan gebruik gemaakt, terwijl dat er in de eerste helft van 2011 nog 19.000 waren. Dit is grotendeels het gevolg van de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen op basis waarvan woningverbetering niet meer volledig mag worden meegefinancierd. ‘Woningverbetering en energiebesparende voorzieningen volledig financieren met NHG zonder inbreng van eigen geld voorzag de afgelopen jaren in een grote behoefte’, stelt Karel Schiffer, algemeen directeur van de Nationale Hypotheek Garantie. ‘Door het wegvallen van deze mogelijkheid zullen minder eigenaar-bewoners in staat zijn de kwaliteit en duurzaamheid van hun woning op peil te brengen en te houden. Dat is een punt van zorg.’

In het tweede kwartaal van 2012 zijn ongeveer evenveel gedwongen verkopen met verlies geregistreerd als in het eerste kwartaal van 2012. Daarmee lijkt het aantal gedwongen verkopen te stabiliseren. Het aantal gedwongen verkopen met verlies ligt weliswaar nog steeds op een aanzienlijk hoger niveau dan vorig jaar, maar de ontwikkeling hiervan is conform de verwachting. Voor geheel 2012 worden ongeveer 3.000 gedwongen verkopen met verlies verwacht. Echtscheiding (60 procent) en werkloosheid (15 procent) blijven de belangrijkste oorzaken voor gedwongen verkopen met verlies. Ondanks de toegenomen verliezen is het waarborgfonds in de eerste helft van 2012 met 31 miljoen euro gegroeid naar in totaal 760 miljoen euro. Uit dit fonds worden de verliezen voor gedwongen verkopen betaald.


Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Columns & Analyses

Het nieuwe vastgoedbeleggen is duurzaam

08:30 - Hein Praats

Verantwoord vastgoed zorgt voor minder afval, gezondere werknemers en uiteindelijk dus voor minder kosten, aldus M&G ...