Rogier Hentenaar is hoofdredacteur van Vastgoedjournaal en verantwoordelijk voor de verslaggeving over de commerciële vastgoedmarkt zoals over (niet-)beursgenoteerde vastgoedfondsen, projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers en makelaars. Ook schrijft hij met regelmaat over de ontwikkelingen in de Nederlandse woningmarkt.

Column

Te koop: kansarm kantoorpand

CBRE gaat een al zeven jaar leegstaand kantoorpand veilen. Testcase voor de OG-markt? Nee, gewoon een hopeloze exercitie.

CBRE gaat een groot, al zeven jaar leegstaand kantoorpand in Diemen executoriaal veilen, was onlangs te lezen op Vastgoedjournaal. Wat is zo’n leegstaand kantoor nog waard en geeft zo’n veiling nu echt 'marktevidentie', zoals sommige tweets op Twitter aangaven?

Ik vrees van niet. Het zou de ultieme testcase zijn: het gedwongen veilen van leegstaande kantoorpanden zou een nieuwe referentie kunnen geven waar de markt en in het bijzonder de taxateurs hun voordeel mee kunnen doen. Ik ben bang dat dit er niet in zit.

Deze veiling van het Quadrant kantoorpand van bijna 12.000 m2 op erfpachtgrond zal geen informatie gaan verschaffen over wat het pand in de huidige marktomstandigheden waard is, maar alles met de mogelijkheden tot herontwikkeling in andere functies.

De drachme invoeren is makkelijker
Dat is volgens mij waar het hier eigenlijk om gaat. En die mogelijkheden zijn zeer beperkt. Dit in tegenstelling tot de jongste discount-portefeuilledeals van Uni-Invest en EPI Orange die naar mijn overtuiging wel enige marktevidentie hebben. Met droge ogen kun je zeggen dat het pand geen enkele waarde meer heeft om als kantoor dienst te doen.

Weinig panden lijken mij zo kansarm als juist dit kantoorpand. Het heeft zowat alles tegen zich wat het maar tegen zich kan hebben: het is te oud (mogelijkheid van asbest!), lelijk en gevestigd op een onaantrekkelijke locatie (Diemen). Positief kan nog net het zeer ruime parkeerterrein van 165 parkeerplaatsen worden genoemd en de nabijheid van de belangrijkste uitvalswegen.

Maar dat is het dan wel. De euro in Nederland vervangen door de Griekse drachme is nog makkelijker dan hiervoor een nieuwe huurder vinden, sinds het vertrek van de laatste gebruiker ABN Amro in 2005. Dat is dus bijkans uitgesloten. Wie hierop wil bieden zal het dus moeten gooien op andere gebruiksfuncties.

Zinloze actie
Zelfs wie tegen een symbolisch bedrag van 1 euro het pand in handen krijgt staat voor een hoop kosten – zoals onderzoek en verwijdering van mogelijk asbest – die niet één-twee-drie goed zijn te maken. Omturnen tot een zeer goedkoop en flexibelRegus/Spaces/FlexOffice-achtig kantoor is niet kansrijk op die locatie. Het enige wat ik kan bedenken is het omzetten in studentenhuisvesting of iets hotelachtigs.

Al met al is deze gedwongen verkoop een zinloze actie. De financier die dit pand executoriaal laat veilen kan beter zijn uitstaande lening compleet afboeken. In het perspectief daarmee lijkt mij de aanbestede verkoop van de voormalige Shell-kantoortoren in Amsterdam-Noord een heel stuk kansrijker. Die staat op een bijna perfecte locatie aan het IJ, pal tegenover het Centraal Station en het onlangs opgeleverde EYE filmmuseum.

Maar ook die toren is onlangs op een waarde van nul gezet, zoals een laatste taxatie uitwees. Een ontwikkelaar die daar een leuk en hip hotel van maakt wordt absoluut spekkoper.

Rogier Hentenaar is hoofdredacteur van het online vastgoednieuwsplatform Vastgoedjournaal en is verantwoordelijk voor de verslaggeving over de commerciële vastgoedmarkt zoals over (niet-)beursgenoteerde vastgoedfondsen, projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers en makelaars. Ook schrijft hij met regelmaat over de ontwikkelingen in de Nederlandse woningmarkt. Hentenaar heeft een bedrijfseconomische studie achter de rug maar belegt niet professioneel in vastgoed anders dan in het eigen huis.