Column

Bob Ultee doet het zelf

Een 30-procentsbelang plaatsen zónder bank. Brand FunDing van Bob Ultee gaat de uitdaging aan. Maar tegen welke prijs?

Vandaag begint Bob Ultee aan een bijzonder experiment. De CEO van beleggingsfonds Brand FunDing - voorheen Sabon FunDing - gaat hoogstpersoonlijk 30% van de aandelen in zijn beursfonds herplaatsen, oftewel verkopen, zónder enige tussenkomst van banken.

Gewaagd, want de normale gang van zaken in dit soort gevallen is om een investment bank in de arm te nemen die het verkoopproces begeleidt. Maar Ultee introduceert met zijn solo-actie een noviteit, die helemaal past in de huidige trend van 'disintermediation' - het overslaan van de tussenpersoon.

"Aan kosten voor het prospectus en de plaatsing zou ik meer dan 4 miljoen euro kwijt zijn geweest," zegt Ultee. "Dat zijn bedragen die ik niet kan verkopen aan mijn aandeelhouders. Daar kan ik 40 Sabon-winkels van openen."

400 keer Rutte
"Het is niet meer van deze tijd om dat soort bedragen af te rekenen. Ziggo maakte bij de beursgang 63 miljoen aan bankkosten. Dat is 400 keer het salaris van de minister-president! Je maakt mij niet wijs dat je een jaar lang 400 man van dat niveau fulltime aan het werk hebt gehad voor die beursgang. Een paar weken misschien."

Ultee doet het dus zelf, heel gewoon vanaf zijn eigen brokerage-account. Zijn grootste probleem: tegen welke prijs biedt hij de aandelen aan? "Ik bepaal de prijs, ik ben de markt," zegt de (nu nog) 95% aandeelhouder van Brand FundDing. "Maar hoe doe je het goed? Als ik te laag ga zitten lijkt het alsof ik er zelf geen vertrouwen in heb, maar als ik te hoog ga zitten zeggen ze: Bob vult zijn zakken," twijfelt hij.

De huidige koers geeft weinig houvast. De laatste slotstand van het aandeel Sabon Funding was 160.000 euro. Vandaag verandert niet alleen de naam (in Brand FunDing), maar wordt het aandeel ook gesplitst in een verhouding 1:25.000. Daarbij - en belangrijker - is er sinds de laatste trade aardig wat gebeurd.

Tuinslang
Sabon FunDing was lange tijd een beleggingsfonds met één belegging: een meerderheidsbelang in de luxe zeep- en wellnessketen Sabon. Maar sinds kort zitten er meer activiteiten in. Vorige week kondigde Ultee de overname aan van de keten iCentre - een netwerk van 26 Nederlandse Apple-resellers en sinds gisteren is het Belgische Switch daaraan toegevoegd, óók een keten van Apple-resellers, maar dan in België.

Brand FunDing is dus een ander fonds dan Sabon FunDing was. Ultee begint enthousiast te rekenen. "Sabon FunDing ligt op koers om dit jaar 5 miljoen EBITDA te gaan realiseren. Met de twee iCentre-ketens verwacht ik in België 5,5 miljoen en in Nederland 12 miljoen euro EBITDA te halen, dus dan heb je het over 22,5 miljoen euro over 2012. "

Dat is schuldenvrije winst, zegt de ondernemer, want de opbrengst van de herplaatsing stopt Ultee direct weer terug, als informele kapitaalstorting, in het bedrijf. "De tuinslang gaat gewoon door de brievenbus weer naar binnen. Met het geld worden meteen alle openstaande schulden afgelost, dus na de plaatsing zijn we volledig schuldenvrij." En dat is fijn, zegt Ultee: "we worden als de Chinezen; die hebben ook een hekel aan geld lenen bij de bank."

En dan? Dan moet het bedrijf verder groeien, zegt de CEO. "Met 22,5 miljoen euro EBITDA kun je zonder problemen overnames van ruim 70 miljoen euro financieren. Inclusief earn-out zelfs wel 100 miljoen euro. Daar kun je de mooiste ketens voor kopen." Regel daarbij is, volgens Ultee, dat het gaat om ijzersterke merken, gevestigd op A1-locaties. "Wat zullen mensen nooit opgeven, ook in recessie? Eten, drinken, douchen en Apple. Langs die lijnen moet je denken."

Taart of gebakje?
Aan ambitie geen gebrek bij Ultee. "Dit bedrijf is als een vliegdekschip," zegt hij, terwijl hij zijn armen wijd uitspreidt. "Met iedere nieuwe toevoeging zijn we meer in balans." En met dat doel voor ogen wil hij best een 30%-belang van de hand doen: "ik heb liever een groot stuk van een taart, dan 95% van een gebakje." En voor Ultee is dat natuurlijk ook niet onvoordelig: tegen de laatste koers is zijn 95%-belang zo'n 90 miljoen euro waard.

Als de 22,5 miljoen EBITDA realistisch is ingeschat is de resterende 65% bij een koers/winstverhouding van - pakweg - 10 al 146 miljoen euro waard. Een papieren winst van meer dan 50%. Maar goed, daarvoor moet Ultee eerst vandaag - of binnenkort, in ieder geval - zelf beleggers vinden die die 30% willen afnemen. Volgens de ondernemer hebben de toezichthouders hun zegen al gegeven aan de constructie.

Nu de beleggers nog. U kunt het experiment van Ultee volgen op de koersenpagina van het fonds, waar ook te zien is tegen welke prijzen de aangeboden aandelen in het orderboek terecht komen.

Update: Ultee kan nog even niet met zijn verkoopactie beginnen, aangezien Euronext de handel tot nader order heeft stilgelegd. Reden: "awaiting financial statement". Volgens Ultee zou het goedgekeurde jaarverslag er uiterlijk op 5 april, morgen dus, moeten liggen. 

Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.