Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Column

Appartementen zijn de nieuwe winkels

Appartementen zijn de nieuwe winkels; waar beleggers eerst vooral in stabiel winkelvastgoed wilde beleggen, zijn appartementen nu gewild. Vooral in de VS.

Winkelvastgoed, dat was tot voor kort de favoriet van beleggers. Immers, mensen houden van winkelen en moeten regelmatig iets nieuws aan en blijven altijd eten. Tot zover de clichés, want met de opkomst van internetshoppen en het verdwijnen van de diversiteit van winkels in een centrum of straat, is winkelen behoorlijk uit aan het raken.

De winkelleegstand groeide in 2011 met 10%, in de twee jaar daarvoor met even hoge percentages (bron: Locatus november 2011). In sommige – dunbevolkte – delen van het land staat een derde tot de helft van de winkelpanden leeg (BNR, 4 januari 2011). Kijk, dat maakt winkelen niet gezelliger, al die donkere, lege etalageruiten.

De Amerikaanse markt is heel anders, maar daar kunnen we mogelijk wel van leren (en handelen voordat wij hen mogelijk achterna gaan). Daar komen als gevolg van de crisis (en de voor Amerikanen hoge olieprijs, waardoor ze minder vaak een tripje maken naar de mall) steeds meer winkels in nood. Niet alleen de kleintjes, ook de groten. De Amerikaanse detailhandelaar Sears bijvoorbeeld start met sluiting van 100 tot 120 vestigingen van zijn Kmart- en Sears-winkelketens vanwege de zwakke verkopen.

Garen spinnen
En Sears, die hebben van die enorme winkelhallen in malls in de buitenwijken van steden waarin ze werkelijk alles verkopen. Wie neemt die meters geheel of gedeeltelijk over? Niet voor niets stond er laatst in de Wall Street Journal dat appartementen de nieuwe winkels zijn. Niet dat die winkels omgebouwd moeten worden tot huizen, maar dat de inkomsten uit appartementen voor beleggers nu zo interessant zijn als winkelvastgoedinkomsten even geleden.

En daar hebben ze een punt. Er zijn lichtpuntjes op de Amerikaanse huizenmarkt, maar die ligt er nog steeds niet florissant bij. De huizenprijzen staan onder druk, foreclosures blijven massaal boven de markt hangen, nieuwbouw is er, maar voorzichtig, de voorwaarden om een nieuwe huypotheek te krijgen zijn streng en ondertussen blijft de werkloosheid hoog (zie ook Bubblemeter).

Dat zorgt ervoor dat meer Amerikanen gaan en blijven huren. De doorstroom van huur naar koop is beperkt. Eigenaren van appartementen(complexen) spinnen hier garen bij. Helemaal omdat de appartementenvoorraad beperkt is. Dit gaat wel veranderen. Uit cijfers van  het Commerce Department bleek er een stijging was van 23% in november van de start van nieuw te bouwen appartementencomplexen.

De huurgroei zal de inkomensgroei de komende jaren bijhouden. Jammer voor de huurders – die op termijn waarschijnlijk weer vaker gaan kopen om hun stijgende woonlasten te beperken- , maar voorlopig fijn voor appartementeigenaren.




(bron WSJ.com)

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober