Nieuws

Coronacrisis duwt crowdfunding terug naar niveau 2018

Het bedrag dat via de crowd bijeen is gebracht ligt tot nu toe 16% lager dan een jaar eerder.

De Nederlandse markt voor crowdfundingleningen komt dit jaar naar verwachting uit op het niveau van 2018: 270 miljoen euro. Daarmee wordt de stijging van 21% uit 2019 volledig teniet gedaan. Dat blijkt uit de laatste cijfers van Crowdfundmarkt, een brancheorganisatie voor crowdfunding in Nederland.

Tot nu toe is er dit jaar voor 254 miljoen euro gefinancierd via de crowd, verdeeld over 2.538 projecten. Dit jaar zal waarschijnlijk sprake zijn van een daling van 16% ten opzichte van vorig jaar. Crowdfundmarkt schrijft dit toe aan de coronacrisis.

In Nederland zijn 49 crowdfundingplatformen actief die geregistreerd staan bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Crowdfundmarkt meldde eerder wel dat de Nederlandse markt voor crowdfundingleningen in het derde kwartaal een flinke opleving had laten zien. In het tweede kwartaal, vlak nadat de pandemie haar intrede had gedaan, daalde het bedrag dat via de crowd bijeen werd gebracht nog met 37% op jaarbasis. Maar in het derde kwartaal zette een herstel in.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’