Column

In deze regio ziet private equity de meeste kansen

Het aantal transacties in Azië is afgelopen jaar fors gestegen, maar in de Amerika’s juist flink gedaald.

De coronacrisis heeft de wereldeconomie flink geraakt, maar sommige landen zijn harder getroffen dan andere. Als gevolg hiervan zien private equity-firma’s vooral kansen liggen in Azië en minder in bijvoorbeeld Noord- en Zuid-Amerika, zo blijkt uit onderzoek van Ernst & Young Global.

In de studie werd gekeken naar het aantal private equity-deals wereldwijd en daaruit blijkt dat het aantal transacties in Azië fors is gestegen in het afgelopen jaar, maar in de Amerika’s juist flink is gedaald.

De waarde van de acquisities in de regio Azië-Pacific verdubbelde dit jaar tot en met september ruimschoots ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In de Amerika’s daalden de investeringen met 44%, terwijl in de regio Europa, het Midden-Oosten en Afrika het aantal transacties stabiel bleef, aldus Ernst & Young.

Wereldwijd daalde de transactiewaarde met 12% in de eerste negen maanden van het jaar in vergelijking met een jaar eerder, terwijl het aantal transacties zelfs met 30% terugliep. Private equity investeerde dit jaar omgerekend in totaal krap 291 miljard euro tegen 330 miljard euro in de eerste negen maanden van 2019.

Enkel groei voor China

Investeringsmaatschappijen richten dus hun pijlen op Azië, aangezien de economieën in dat gebied sneller wisten te herstellen van de pandemie dan in andere regio’s in de wereld.

Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat China als enige grote economie in de wereld dit jaar een economische groei kan realiseren van circa 2%. De Amerikaanse economie zal vermoedelijk een krimp laten zien van 4% en de eurozone een afname van 8%.

En private equity sloeg flink zijn slag in Azië. KKR & Co, bijvoorbeeld, liet in het derde kwartaal nog weten dat in Azië de meeste kansen voor de private equity-firma lagen. In een call met investeerders, bevestigde KKR een snellere economische groei te zien in Azië dan in andere gebieden.

De focus op Azië werpt volgens de investeringsmaatschappij al zijn vruchten af. “De meeste Aziatische landen hebben niet de recente besmettingspieken gezien, zoals we momenteel in diverse Amerikaanse staten of Europese landen zien”, aldus Craig Larson van KKR.

Volgens Ernst & Young steeg het aantal deals wereldwijd gestaag sinds de herfst. Ook in de eerste paar maanden van het jaar lag het aantal fusies en overnames hoog, maar dit zakte compleet in rond maart en april, kort nadat de eerste besmettingsgolf.

Rapportages van diverse beursgenoteerde private equity-firma’s bevestigen de trends die Ernst & Young zien. Zo hield bijvoorbeeld Blackstone de hand op de knip toen de pandemie toesloeg in april. “We hebben geen haast om te investeren”, zei topman Jon Gray tegenover The Wall Street Journal destijds.

'Weer kansen'

Tegen het derde kwartaal zag Blackstone weer kansen in de markt en werd er 9 miljard dollar gestoken in M&A. Blackstone had bovendien 19 miljard dollar klaarstaan voor deals in de pijplijn, het grootste bedrag in de geschiedenis van de firma, aldus Gray.

In de eerste negen maanden van dit jaar werd de grootste deal gesloten door China Investment, dat bijna 35 dollar investeerde om een belang te bemachtigen in China Oil & Gas Pipeline Network.

Op de tweede plaats kwam de aankoop van de lifttak van Thyssenkrupp door Advent International en Cinven van ruim 17 miljard euro.

Tech en retail aan kop

Vooral in de technologiesector werden veel deals gesloten, maar ook de energiesector en financials bleken interessant, aldus Ernst & Young. Ook naar de hardgetroffen retailsector ging veel geld. Vastgoed en de olie- en gasindustrie lieten private equity-investeerders links liggen.

Lees ook: Druk jaareinde voor private equity voorzien

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen