Column

Druk jaareinde voor private equity voorzien

Door een combinatie van een volle pijplijn, lage rentes en zorgen over hogere belastingen in de VS stropen investeerders nu hun mouwen op.

Private equity-beleggers kunnen zich opmaken voor een druk jaareinde. Een combinatie van een volle pijplijn, door deals die zijn uitgesteld vanwege de coronacrisis, de lagere rentes en zorgen over hogere belastingen in de Verenigde Staten, zullen vermoedelijk tot meer activiteit leiden bij investeerders.

Volgens cijfers van Dealogic sloten private equity-investeerders wereldwijd afgelopen kwartaal ruim 1.000 deals ter waarde van in totaal krap 350 miljard dollar.

In het tweede kwartaal van dit jaar werden er nog slechts 726 deals gesloten ter waarde van 100 miljard dollar, terwijl er in het derde kwartaal van 2019 circa 1.400 deals waren met een omvang van 221 miljard dollar.

In het lopende vierde kwartaal tot en met begin november werden er al 301 deals aangekondigd, ter waarde van 97 miljard dollar, aldus Dealogic. Het vierde kwartaal is doorgaans al een druk kwartaal, maar dit jaar kan het nog drukker worden zo is de verwachting.

Belastinghervormingen

Er zijn namelijk zorgen dat de nieuwgekozen Amerikaanse president, de Democraat Joe Biden, de belastingen voor bedrijven wil verhogen. Als gevolg hiervan willen investeerders hun bedrijven nog voor het einde van het jaar in de verkoop zetten, nu het belastingklimaat nog relatief gunstig is. Onder het plan van Biden zou onder meer de winstbelasting voor bedrijven verhoogd kunnen worden van 21% naar 28%.

Brian Richards, voorzitter van de private equity-tak van advocatenkantoor Paul Hastings, zegt in The Wall Street Journal dat er nu meer dan ooit fusies en overnames plaatsvinden. “We zagen een dergelijke activiteit ook eind 2010 en 2012, toen er eveneens belastinghervormingen op de agenda stonden”, aldus Richards. “Maar er is nu meer activiteit dan ik ooit heb gezien over de afgelopen zeven presidentsverkiezingen in het verleden.”

Hervatting gesprekken

Ook overnamegesprekken die eerder nog werden stopgezet vanwege de coronacrisis, worden nu hervat, uit angst dat de belastingen omhooggaan.

“Veel transacties werden in de koelkast gezet, maar worden er nu weer uitgehaald”, zegt managing partner Robert Newmark van advocatenkantoor Bryan Cave Leighton Paisner.

Markt voor duurzame energie

Nu Biden de verkiezingen heeft gewonnen, verwacht Newmark nog veel meer activiteit bij private equity-firma’s. Vooral de markt voor duurzame energie is voor investeerders een stuk aantrekkelijker geworden, aldus Newmark.

Onder Trump waren vooral financials en bedrijven in de olie- en gassector interessant voor private equity-investeerders.

“We zien steeds meer gesprekken met eigenaren van private bedrijven in de afgelopen maanden”, aldus Newmark. “Sommigen proberen voor het einde van het jaar een deal rond te krijgen.”

Verkopers zouden zich vooral druk maken over het voornemen van Biden om de vermogenswinsten voor inkomens vanaf 1 miljoen dollar zwaarder te belasten.

1,5 biljoen dollar aan de zijlijn

Private equity-firma’s zitten nog steeds op een zak geld, het zogenoemde dry powder. Volgens cijfers van dataprovider Preqin staat er 1,5 biljoen dollar klaar om geïnvesteerd te worden. “Er is veel dry powder beschikbaar bij de private equity-fondsen, dus er is werk aan de winkel”, concludeert Jeremy Swan van adviseur CohnReznick.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen