Column

Hoe zit het met crowdfunding in Belgie?

De Belgische toezichthouder signaleert een groeimarkt en weinig incidenten.

De Nederlandse markt voor crowdfundingleningen is in de afgelopen jaren flink gegroeid, maar hoe zit dat eigenlijk met de crowdfundingmarkt van onze zuiderburen? En hoe verhoudt de markt in België zich met de Nederlandse? Toezichthouder FSMA in België deed hier een onderzoek naar.

Uit de studie blijkt dat er in de afgelopen twee jaar voor minstens 69 miljoen euro werd gestoken in crowdfundingprojecten, waarvan 41,5 miljoen euro in 2019. Dit is tweemaal zoveel als het opgehaalde bedrag van 19,6 miljoen euro in 2017, maar is evenwel een schrijntje in vergelijking met de Nederlandse markt.

Alleen al in het derde kwartaal van dit jaar werd er in Nederland 66 miljoen euro via de crowd gefinancierd, zo bleek al eerder uit cijfers van Crowdfundmarkt. Over heel 2020 financierden de AFM-geregistreerde crowdfundingplatformen tot nu toe ruim 181 miljoen euro.

Geen totaalbeeld

Wel merkte de FSMA, de Belgische tegenhanger van de AFM, op dat de studie niet een compleet beeld schetst van de totale omvang van de Belgische markt voor crowdfunding, omdat de toezichthouder enkel data verzamelde van binnengekomen informatiememorandums. Voor bepaalde projecten is zo’n informatienota niet vereist.

“Ondanks deze beperking tonen de cijfers aan dat crowdfunding een groeimarkt is. Zowel het aantal projecten als de opgehaalde bedragen vertonen een stijgende trend”, aldus de FSMA.

8 populaire platforms

Waar kunnen investeerders terecht als zij in België willen crowdfunden? Kort door de bocht zijn er acht populaire platforms:

 • Beebonds
 • Bolero crowdfunding
 • Crowdcube Capital
 • Ecco Nova
 • Lita.co
 • Look&Fin
 • Spreds
 • WinWinner

Deze platformen lanceerden in de afgelopen jaren 234 campagnes met een informatienota en 140 campagnes werden met succes gefinancierd. Voor 89 projecten kon de FSMA niet constateren of de projecten al dan niet waren volschreven.

Vooral schuldfinanciering

De omvang van de campagnes verschilt enorm, met bedragen van 30.000 euro tot 5 miljoen euro. Ook de minimumvereiste inleg varieert sterk: tussen 50 euro en 5.000 euro.

De looptijd van de financiering bedraagt gemiddeld iets meer dan 5,5 jaar en de jaarlijkse rentevoet is gemiddeld 4,17 procent. Verder is 85% van de crowdfundingprojecten in België een vorm van schuldfinanciering. Slechts 15% gaat om aandelen.

Weinig incidenten

Het aantal incidenten blijft vooralsnog beperkt, zo stelde Jean-Paul Servais, de voorzitter van FSMA, tegenover de Vlaamse krant De Standaard. Hij heeft vertrouwen in de kwaliteitsfilter van crowdfundingplatformen. “‘Platformen als Beebonds of Bolero Crowdfunding verwerpen 98% van de dossiers die ze aangeboden krijgt. Meestal omdat het bedrijfsplan niet goed genoeg is”, aldus Servais.

Fiscale voordelen

Voor Belgische investeerders kan crowdfunding ook bepaalde fiscale voordelen met zich meebrengen, zoals een taxshelter waarmee zij 25% tot zelfs 45% van hun investering als belastingvermindering ontvangen.

De winwinlening biedt een investeerder een fiscaal voordeel van 2,5% en als de lening niet wordt afbetaald, wordt eenmalig 40% van het geleende bedrag fiscaal aftrekbaar. Op deze manier probeert de Vlaamse overheid crowdfunding nog aantrekkelijker te maken.

De FSMA ziet, net als Crowdfundmarkt in Nederland, dat de activiteit op de Belgische markt dit jaar wat afneemt en het aantal informatienota’s daalde. “De vraag is of dit een gevolg is van de coronacrisis en of deze crisis een blijvend effect zal hebben op het aantal nieuwe campagnes”, aldus de toezichthouder.

Lees ook: Forse opleving crowdfundmarkt in derde kwartaal

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

 1. Zo ligt de Nederlandse crowdfundingmarkt erbij
 2. Dit zijn de verschillende investeringsfases van een start-up
 3. Recordgroei crowdfundmarkt in eerste jaarhelft
 4. 'Europese wetgeving creëert ongelijk speelveld op crowdfundingmarkt'
 5. 4 vragen over niet-beursgenoteerde beleggingen