Column

Mede-eigenaar worden van HEMA: goed idee?

Al voor een tientje kunt u een poging wagen bij burgerinitiatief HENA.

Burgerinitiatief HENA is uit de race in het verkoopproces van HEMA, maar schakelt nu over op plan B: aansluiten bij de twee overgebleven bieders. Wie interesse heeft kan vanaf 10 euro een poging wagen om mede-eigenaar te worden van de warenhuisketen.

De HEMA staat sinds enkele maanden in de etalage. Een groep schuldeisers hebben een groot deel van de schulden kwijtgescholden, in ruil voor het volledige eigendom van de warenhuisketen. Ze zetten hierop de HEMA meteen in de etalage.

Diverse gegadigden meldden zich. Er zijn nu nog twee bieders overgebleven: de Britse investeerder Alteri (die eerder speelgoedketen Intertoys overnam) en een coalitie rond investeringsmaatschappij Parcon (waaraan ook voormalig HEMA-eigenaar Marcel Boekhoorn en de Jumbo-familie Van Eerd meedoen). Het burgerinitiatief wil proberen om bij een van deze partijen aan te haken.

HENA haalt nu via de alternatieve beurs Nxchange geld op bij burgers en professionele beleggers, in de hoop een belang in HEMA te krijgen. Wie interesse heeft kan vanaf 10 euro instappen. Is het een interessante belegging? We zetten de belangrijkste punten voor u op een rij.

Wie is HENA?

HENA is een afkorting van Het Enige Nederlandse Alternatief. In deze stichting zijn twee initiatieven opgegaan: WeLoveHEMA en HoudeHEMA. Hierbij zijn onder andere vakbond AVV (opgericht door Eerste Kamerlid Mei Li Vos van de PvdA), de retail specialisten Arjan Leest (van reclamebureau Cogonez), Sabien Duetz (van Bien Innovation) en Karen de Loos (van Kik communicatie) en financieel specialist Anna Grebenchtchikova aangesloten.

Wat wil HENA?

De stichting wil voorkomen dat de HEMA opnieuw in handen komt van een eigenaar die het bedrijf vol schulden gaat laden. Op termijn wil HENA een steeds groter aandeel in de warenhuisketen verwerven, door continu aandelen te kopen. En in de toekomst wil Stichting HENA aan HEMA geld kunnen lenen tegen schappelijke rentes, via obligaties.

Het uiteindelijke doel is om van HEMA in 2026, als het bedrijf honderd jaar bestaat, een zogeheten multi-stakeholdercoöperatie te maken: een coöperatie met verschillende typen leden met één gemeenschappelijk doel.

Het Financieele Dagblad meldde vanmorgen dat HENA de belangen van de werknemers en klanten voorop wil zetten. Zo willen de initiatiefnemers dat de warenhuisketen zich eerst weer gaat richten op de thuismarkt. Ook moet er meer aandacht komen voor onlineverkopen.

Hoe wil HENA dat doel bereiken?

De aandelen HEMA zijn niet verhandelbaar op de openbare beurs, maar zitten in de HEMA BV. Die is nu in handen van een aantal financiële partijen, waaronder de Amerikaanse private-equityfirma Carlyle, de Zwitserse bank Credit Suisse en vermogensbeheerder Invesco. Deze eigenaren willen (een deel van) hun aandelen HEMA van de hand doen. Om aandelen in handen te krijgen, zal Stichting HENA waarschijnlijk moeten samenwerken met andere partijen die de HEMA willen inlijven.

De club wil alleen met een partij in zee gaan die hetzelfde doel voor ogen heeft en duurzame continuïteit van de warenhuisketen nastreeft. 'We kunnen niet werken met een partij die HEMA vooral ziet als een pinautomaat', schrijft HENA op zijn website.

De stichting wil door middel van een emissie een bedrag dat bestaat uit twee delen ophalen. Van orders tot 100.000 euro mag HENA volgens de regelgeving maximaal 4.999.995 euro accepteren. Voor orders boven de ton geldt geen bovengrens.

Mocht het bod straks worden geaccepteerd, dan worden de ingelegde bedragen ingewisseld in certificaten van aandelen in de HENA houdstermaatschappij. Wie een order inlegt wordt dan indirect mede-eigenaar van de HEMA.

De certificaten krijgen dan een publieke notering op de Nxhange. Daar kunnen de certificaten vervolgens worden verhandeld tegen een koers die wordt bepaald door vraag en aanbod.

Net als bij gewone aandelen kunnen aandeelhouders aanspraak maken op dividend, mits de HEMA een winstuitkering doet. De Stichting HENA wil het ook mogelijk maken om dividend uit te keren in de vorm van kortingen op winkelen bij de HEMA.

Net als bij gewone aandelen loopt u in theorie het risico uw inleg te verliezen of geen dividend te krijgen. Een belegging in de HEMA is niet zonder risico. Zo is nog niet bekend hoe de toekomstige kapitaalstructuur zal zijn. Ook is er natuurlijk een kans op een tweede coronagolf. Maar tegenover een hoger risico staat doorgaans ook een hoger potentieel rendement.

Wat als het niet lukt?

Of de twee overgebleven bieders er wel op zitten te wachten om in zee te gaan met Hena is de vraag. Mocht het initiatief mislukken, dan worden alle orders geannuleerd en krijgen de deelnemers hun geld terug. Wel wordt over de inleg 1% ingehouden voor beveiligings- en identificatiekosten.

HENA is overigens niet van plan om zomaar op te geven. Als dit jaar geen enkel bod wordt geaccepteerd, zal de stichting proberen om meer geld te verwerven en een partner te zoeken, om volgend jaar een nieuwe poging te wagen.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen