Column

Private equity voor kleinere beleggers?

Een stuk private equity in de portefeuille kan zorgen voor extra rendement en zorgt voor een goede spreiding.

Voor kleinere beleggers zijn er niet heel veel manieren om in niet-beursgenoteerde ondernemingen te investeren. Ja, crowdfunding biedt soms de optie om een belang te nemen in startups. Maar de investeringsmogelijkheden die private equity-beleggers voorbij zien komen zijn vooralsnog niet weggelegd voor kleinere beleggers. En dat is jammer.

Een stuk private equity in de portefeuille van iedere belegger, klein of groot, kan zorgen voor extra rendement tijdens zowel stabiele als onzekere economische tijden en zorgt voor een goede spreiding.

Stapje toegankelijker

In de Verenigde Staten is een eerste aanzet gegeven om de beleggingscategorie toegankelijker te maken voor particulieren. Het ministerie van Arbeid wil dat Amerikaanse pensioenspaarders de optie krijgen om in professioneel beheerde fondsen te investeren, die ook wat blootstelling bieden aan private equity.

Veel Amerikanen sparen al een deel van hun bruto-inkomsten in een beleggingsfonds, als onderdeel van het zogenoemde 401(K)-plan. In het fonds vinden we obligaties, aandelen, indextrackers, maar nauwelijks tot geen private equity ofwel niet-beursgenoteerde ondernemingen.

Dit moet veranderen, vindt het Amerikaanse ministerie omwille van het rendement van de spaarders en de positie in niet-beursgenoteerde bedrijven moet bovendien een hedge zijn in turbulente tijden op de publieke markten.

Gemiste kans

Veel bedrijven kiezen ervoor om privaat te blijven en lijken niet van plan om (ooit) naar de beurs te gaan. Dit maakt het voor een particuliere belegger lastig om in dergelijke bedrijven te investeren. Dat is een gemiste kans, alleen al omdat zij hierdoor een groot deel van de markt missen. Investeren in private equity lijkt hierdoor nog enkel weggelegd voor vermogende investeerders. 

“Particulieren verdienen blootstelling aan private equity. De tijd waarin alleen rijke beleggers profiteren van private equity en kleinere beleggers worden buitengesloten, moet tot een einde komen. Daarom zet de Trump-administratie en het ministerie van Arbeid zich in om alle obstakels die particuliere beleggers benadelen, weg te nemen”, aldus adjunct-secretaris Patrick Pizzella van het Amerikaanse ministerie van Arbeid in een oproep in de zakenkrant The Wall Street Journal.

Crowdfunding

Ook in Nederland is het lastig voor particulieren om te investeren in private equity-fondsen. Op sommige crowdfundingprojecten als Oneplanetcrowd of Symbid is het soms mogelijk aandelen te kopen in een niet-beursgenoteerde onderneming en enkele MKB-fondsen (waarvan er veel inmiddels gesloten zijn) bieden de optie om blootstelling op te bouwen in private bedrijven zonder de hoge bedragen die normaal met private equity gemoeid zijn. Maar over het algemeen blijft het aanbod beperkt.

De Haagse investeerder BB Capital biedt relatief kleine beleggers de mogelijkheid om te investeren in private-equityhuizen. Het vermogen van deze beleggers wordt gebundeld in een fonds, dat naar verwachting dit jaar een omvang van ruim 100 miljoen euro zal hebben. Waar een investeerder doorgaans al gauw 10 miljoen euro moet meebrengen voor een deelname in een private equity-fonds, biedt BB Capital de mogelijkheid om vanaf 100.000 euro te investeren.

Voor een kleinere belegger is dit natuurlijk alsnog een hoop geld, maar investeren in private equity wordt al wel toegankelijker. 

Lees ook: De grootste kansen en risico's van private equity

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Particuliere beleggers kiezen steeds vaker voor private equity
  2. Nederlandse durfkapitalisten lopen niet warm voor start-ups uit eigen land
  3. Business angels kunnen meer investeren in start-ups, maar hóe?
  4. Biedt private equity kansen voor particuliere beleggers?
  5. Techbedrijven zijn populair, maar niet op de beurs