Nieuws

Huizenprijzen in juni met 7,6% gestegen

Alleen in Friesland daalden de verkopen.

De huizenprijzen schieten nog steeds omhoog, ondanks de coronacrisis. In juni zijn de prijzen van bestaande koopwoningen met 7,6% gestegen, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

De prijsstijging is ongeveer gelijk als in mei.

De huizenprijzen zitten daarmee precies zeven jaar in de lift en hebben afgelopen maand het hoogste niveau ooit bereikt. Sinds het dieptepunt in juni 2013 zijn de huizenprijzen met 48,3% gestegen.

Een gemiddelde koopwoning kost vorige maand 328.000 euro.

Huizenprijzen stijgen in alle provincies

Kijken we naar de cijfers over het tweede kwartaal, dan blijkt dat deze in alle provincies zijn gestegen. Net als in de afgelopen drie kwartalen was de prijsstijging het grootst in Groningen. Bestaande woningen werden daar gemiddeld 11% duurder. In buurprovincie Friesland was de prijsstijging het kleinst: 6,1%.

In de vier grootste steden van ons land moesten consumenten dieper in de buidel tasten om een woning te kunnen bemachtigen. De prijsstijging was het grootst in Utrecht: bijna 9% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019.

Amsterdam was het duurst. Hier kostte een gemiddeld koopwoning 495.000 euro.

Ook meer woningen verkocht

Het Kadaster en het CBS hebben ook het aantal woningtransacties onder de loep genomen. In totaal wisselden in juni 17.722 woningen van eigenaar. Dat is 14% meer dan een jaar eerder. Over het tweede kwartaal steeg het aantal woningtransacties met 4,6% op jaarbasis. En over de eerste zes maanden van dit jaar was sprake van een stijging van 7% naar 106.502 woningen.

... behalve in Friesland

Friesland is de enige provincie waar in het tweede kwartaal minder huizen zijn verkocht dan een jaar eerder. De daling kwam daar uit op 1,8%. In Noord-Holland bleef het aantal woningtransacties in het tweede kwartaal ongeveer gelijk als een jaar eerder. In de overige provincies verwisselden wél meer woningen van eigenaar.

Noord-Brabant spant de kroon: hier steeg het aantal woningverkopen met maar liefst 10,8% op jaarbasis.

Bekijk hieronder de prijsontwikkeling en de verkoopcijfers per provincie:

Opvallend is verder dat de woningverkopen in drie van de vier grootste steden (Amsterdam, Den Haag en Utrecht) zijn gedaald. In Utrecht was de daling het grootst: 9,2%. Alleen in Rotterdam werden meer woningen verkocht dan in het tweede kwartaal van 2019.

Grootste prijsstijging bij appartementen

Uit de cijfers blijkt verder dat alle woningtypen duurder zijn geworden. Bij appartementen was de prijsstijging het grootst: 8,5%. Maar daar staat wel tegenover dat er 5,7% minder appartementen zijn verkocht dan in het tweede kwartaal vorig jaar.

Bij de andere woningtypen (hoekwoningen, twee-onder-één-kap, tussenwoningen en vrijstaande woningen) lag het aantal transacties wel hoger.

Drie weken geleden gaf makelaarsvereniging NVM ook al een kijkje in de woningmarkt. De cijfers van het CBS en het Kadaster wijken daar iets van af. Dat komt omdat de onderzoekers iets verschillende cijfers gebruiken. Die van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van woningen die door NVM-makelaars zijn verkocht, terwijl in het onderzoek dat vandaag is gepubliceerd alle woningtransacties worden meegenomen, waarbij wordt gekeken naar de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

 

 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober
  4. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  5. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’