Nieuws

Coronacrisis vooralsnog geen vat op woningmarkt

Huizenprijzen zijn met 8,8% op jaarbasis gestegen en met 2,1% op kwartaalbasis.

De woningmarkt heeft tot nu toe weinig tot niet te lijden onder de coronacrisis. Dat blijkt uit de cijfers over het tweede kwartaal van de NVM.

Meer dan de helft (52%) van de huizen werd verkocht voor een hoger bedrag dan de vraagprijs. De gemiddelde koopwoning verwisselde voor 335.000 euro van eigenaar. Dat is 8,8% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van het eerste kwartaal (waarin de coronapandemie nog nauwelijks had toegeslagen) is de gemiddelde verkoopprijs met 2,1% gestegen.

Voor een nieuwbouwhuis werd gemiddeld 401.000 euro neergeteld; een toename van ruim 9%.

Prijsstijging bij appartementen het laagst

Een tussenwoning ging voor gemiddeld 292.000 euro van de hand. Voor een appartement was dat 282.000 euro en voor een vrijstaande woning 481.000 euro.

Er zijn geen grote procentuele verschillen in prijsstijgingen tussen de diverse woningtypen: het schommelt tussen de 7,7 en 9,9% op jaarbasis.

De prijsstijging bij appartementen was het laagst. Op jaarbasis stegen de prijzen daar met 7,7% en op kwartaalcijfers daalden ze zelfs met 1,1%. Het was daarmee het enige segment in de woningmarkt waar de prijzen niet verder opliepen.

Wel meldt de NVM dat er op jaarbasis 4% minder huizen zijn verkocht, al zat het aantal transacties ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar nog wel in de lift. Ondanks een afname van het aantal kopers, wordt er dus nog wel overboden op huizen, gelet op de prijsontwikkeling.

Veel vraag naar grotere woningen

Makelaars signaleren dat er de laatste maand veel vraag was naar grotere woningen, zo meldt de NVM in een toelichting op de cijfers. Het duurdere segment lijkt hiervan te profiteren. Het gaat hierbij vooral om twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen.

Deze huizen worden ook opvallend snel verkocht, zo blijkt uit de cijfers. De gemiddelde verkooptijd van een vrijstaande woning daalde in het tweede kwartaal op jaarbasis met 25 dagen en op kwartaalbasis met maar liefst 38 dagen. Wel staan vrijstaande huizen nog steeds langer te koop dan andere woningen: 51, tegen 28 dagen gemiddeld. Maar dat verschil is afgelopen kwartaal dus wel een stuk kleiner geworden.

Bij appartementen daalde de verkooptijd het minst hard van alle woningsegmenten.

Volgens Lana Gerssen, voorzitter van de vakgroep Wonen van de NVM zetten senioren minder makkelijk hun woning te koop, waardoor de doorstroming belemmerd wordt. Ook de verkoop van dure appartementen en huizen waar nog veel aan moet gebeuren loopt wat minder makkelijk.

Daarnaast merken NVM-makelaars dat ondernemers en zzp-ers meer moeite hebben om een hypotheek te krijgen.

Verkooptijd minder dan 100 dagen

De looptijd van huizen die worden aangeboden bedraagt 98 dagen. Het is daarmee voor het eerst sinds 2002 dat een woning gemiddeld minder dan 100 dagen te koop staat. 81% van de nieuw aangeboden woningen is binnen 90 dagen verkocht.

Een potentiële koper kon uit 2,7 woningen kiezen. Dat getuigt volgens de NVM van de grootste krapte op de woningmarkt sinds het begin van deze eeuw.

Grote regionale verschillen

Het is altijd lastig om conclusies te trekken over de hele Nederlandse woningmarkt, want de regionale verschillen kunnen erg groot zijn. Dat blijkt ook uit deze kwartaalcijfers. In de vier grootste steden zijn de huizenprijzen procentueel minder hard gestegen dan het landelijk gemiddelde. Vooral in Amsterdam was de prijsstijging redelijk gematigd: 4,9% op jaarbasis.

De meest bescheiden prijsstijging was in Zeeuws-Vlaanderen. Daar steeg de gemiddelde verkoopprijs met slechts 0,8% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019.

Helemaal aan de andere kant van het land, in Zuid-Oost Groningen, was de grootste prijsstijging te zien: maar liefst 27,4%.

Ook Den Helder/Texel (+20,6%), Grootegast (+15,%), Almere (+14,8%), de regio Hardenberg/Raalte (+14%), Dordrecht (+13,6%), Tilburg (+12,2%), Brielle/Goeree (+11,1%) en het Gooi (+10,2%) waren in trek bij huizenkopers.

Lees ook: Beleggen in vastgoed? Dit zijn de opties

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober
  5. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’