Column

3 routes naar rendement voor vastgoedbeleggers

In zorgvastgoed, studentenwoningen en duurzaamheid liggen kansen.

Vastgoedinvesteringen in Nederland bereikten in 2019 een nieuw recordniveau. Met 20,8 miljard euro overtrof het investeringsvolume dat van recordjaar 2018, toen de teller op 20,7 miljard euro stond. Er werd daarbij meer dan ooit belegd in woningen en in zorgvastgoed. Waar valt in de laat-cyclische vastgoedmarkt nog rendement te behalen?

Volgens prognoses van vastgoedadviseur CBRE zijn er drie routes naar rendement voor vastgoedbeleggers.

1. Gezamenlijke, duurzame gebiedsontwikkeling

In het Real Estate Outlook 2020-rapport stelt CBRE dat Nederlandse steden behoefte hebben aan plannen met concrete oplossingen voor hun grootste uitdagingen. Zo is er de structurele vraag naar projecten die ruimte bieden aan de groei van de stad en waarin plaats is voor wonen, werken en ander gebruik van de ruimte.

“Door vroeg in dit type toekomstbestendige projecten te stappen en de behoeften van de stad voorop te stellen, kunnen beleggers optimaal profijt hebben van hun investering én positieve maatschappelijke impact maken”, aldus de vastgoedadviseur.

In welke beleggingsproducten zien we dat terug? Volgens CBRE vooral in projecten die bestaande, verouderde panden transformeren tot nieuwe, hoogkwalitatieve concepten, waarbij beleving, duurzaamheid en een goede infrastructuur voorop staan.

“Anno 2020 moet vastgoed voldoen aan de eisen en wensen van de moderne gebruiker, en tegelijkertijd bijdragen aan duurzame stedelijke ontwikkeling. Nederland vraagt om een andere kijk op de stad van de toekomst,” zo licht Erik Langens, Executive Director Capital Markets bij CBRE, toe.

2. Bestaand vastgoed verduurzamen

Zover als een complete transformatie van oude panden hoeft het niet altijd te gaan, meent CBRE. Gerichte investeringen in effectiviteit, duurzaamheid en kwaliteit kunnen de waarde van een pand al drastisch verhogen. “Door een gebouw te verduurzamen, wordt het efficiënter en comfortabeler, met een aantrekkelijke besparing van energie- en onderhoudskosten voor de gebruiker en eigenaar als resultaat.”

CBRE is daarbij erg te spreken over zogenoemde greenlease-clausules, die kunnen worden opgenomen in de huurcontracten en die verduurzaming koppelen aan financiële afspraken. Zo raken de lasten voor de eigenaar en de baten voor de gebruiker beter op elkaar afgestemd.

Beleggers profiteren daarvan op verschillende manieren: de waarde van het pand neemt toe, evenals de huurderstevredenheid – en daarmee ook de huurdersretentie. In lijn daarmee neemt de leegstand af, zo valt in het rapport te lezen.

3. Alternatieve beleggingsproducten aanboren

Naast de bekende beleggingssectoren biedt het huidige marktklimaat een uitgelezen gelegenheid om te kijken naar alternatieve vastgoedsectoren, aldus CBRE. Volgens de adviseur laten onder meer zorgvastgoed en studentenwoningen interessante mogelijkheden voor rendement zien.

Afgelopen jaar werd er meer dan ooit belegd in zorgvastgoed in Nederland, te weten 1,1 miljard euro. “Toegegeven, het zijn relatief kleine markten, maar absoluut terreinen met een interessante groeipotentie”, zo meent de vastgoedadviseur.

Vooralsnog blijven vooral in het segment woonzorgvastgoed de rendementen onder druk staan, vanwege de hoge vraag naar interessante beleggingen tegenover een zeer beperkt aanbod.

Maar volgens CBRE richten beleggers hun blik steeds vaker op alternatieve, onderscheidende producten en concepten die dicht bij traditioneel hotelvastgoed staan. Denk aan hotels die zich expliciet op studenten richten, de zogenoemde extended stay-accommodaties, of de integratie van een hotelconcept in een gecombineerde mixed-use ontwikkeling met wonen, werken en andere voorzieningen.

Lees ook: Forse groei investeringen in zorgvastgoed

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober