Column

‘Weinig crowdfundingplatforms zullen overleven’

Volgens expert Lex van Teeffelen schiet regelgeving tekort.

Er zijn nog steeds weinig crowdfundingplatforms in Nederland winstgevend. Als de Nederlandse wetgever het beleid niet wijzigt, dan zullen maar weinig namen overblijven. Dat schrijft Lex van Teeffelen, lector Financiële en Economische Advisering bij de HU, in een column.

Van Teeffelen waarschuwt al enkele jaren dat het bergafwaarts kan gaan voor platforms als er niet ingegrepen wordt op de crowdfundingmarkt. "Zonder deze ingrepen blijft crowdfunding een niet ingeloste belofte", zo stelde hij halverwege 2017.

Ruim twee jaar later mankeert er volgens hem nog veel op de crowdfundingmarkt, waarbij er van de vijftig geregistreerde platforms in Nederland, maar weinig winstgevend zijn.

Negen platforms break-even

Geldvoorelkaar en Collin Crowdfund haalden in het afgelopen jaar voor het eerst ieder 50 miljoen euro aan funding op. "U mag ervan uit gaan dat deze twee platforms daarmee ruimschoots winst maken", aldus Van Teeffelen.

Het omslagpunt ligt volgens hem ergens tussen de 15 miljoen en 20 miljoen euro funding bij leningen. Op basis van Crowdfundingcijfers zag hij dat slechts negen platforms dit break-evenpunt haalde in het afgelopen jaar.

Tegelijk gaat de consolidatieslag door, zegt Van Teeffelen, die onder meer wijst op de overnames van Symbid, Knab Crowdfunding en Investor Match.

Grotere afhankelijkheid

Van Teeffelen merkte op dat grotere platforms steeds afhankelijker worden van partijen die vaker op een platform terugkomen voor een nieuwe financieringsronde. Bij Oneplanetcrowd is dit bijvoorbeeld VanMoof en bij DuurzaamInvesteren MisterGreen en APOC bij GeldvoorElkaar. “Dit verhoogt voor investeerders het risicoprofiel aanmerkelijk. Investeerders zullen geneigd zijn in meerdere rondes mee te doen. Bij een eventuele default van deze grote klanten loopt een aanzienlijk deel van de uitstaande portfolio een risico”, aldus Van Teeffelen.

Ook moet volgens hem afgevraagd worden of de risicobeoordelingen van de afzonderlijke projecten nog wel in balans zijn ten opzichte van de totale uitstaande verplichtingen bij dergelijke vervolgrondes. Over de risicoanalyses van Oneplanetcrowd en NLInvesteert is Van Teeffelen nog het meest te spreken.

Regelgeving schiet tekort

Van Teeffelen ziet het flink misgaan op het gebied van regelgeving. Nederlandse platforms hebben volgens hem een flink concurrentienadeel in vergelijking tot de ons omliggende landen. "De regelgeving is zwak. Het toezicht ontbreekt daardoor grotendeels."

De expert is te spreken over de diverse initiatieven vanuit brancheorganisaties om de crowdfundingmarkt de goede richting op te duwen, waaronder de gedragscode van Stichting MKB Financiering. Maar hij is er geen voorstander van dat platforms in Nederland zonder vergunning kunnen opereren; zelfs als er mogelijk een Europese wetgeving komt. Maar liefst acht van de dertien grootste platforms in Nederland werken met deze ontheffing, aldus Van Teeffelen.

Hij wil "zo snel mogelijk" de ontheffing voor grotere platforms schrappen. "Een laagdrempelige, diverse en goed gereguleerde financieringsmarkt is van levensbelang voor onze economie."

Sterke concurrentie

Vooruitkijkend verwacht Van Teeffelen dat maar weinig platforms winstgevend zullen zijn, temeer omdat de sterke onderlinge concurrentie tussen de partijen de rendementen voor investeerders de komende jaren flink onder druk zal zetten. "Het is een klein wonder dat er in Nederland met het zeer beperkte toezicht, zo weinig ongelukken gebeuren."

Hij verwacht dat niet meer dan vijf partijen doorgroeien naar een niveau waarbij 100 miljoen euro per platform wordt gefinancierd. "Een institutionaliseringslag vanuit de wetgever is broodnodig. En het zou mij niet verbazen als de meest kansrijke spelers in de Nederlandse markt in 2025 andere eigenaren hebben. Bij groei en consolidatie worden partijen van buiten belangrijker. Het crowdfundingslandschap zal er anders uitzien in 2025", zo voorspelt Van Teeffelen.

Crowdfundingdeskundige Ronald Kleverlaan is het grotendeels eens met het betoog van Van Teeffelen, maar ziet in tegenstelling tot de lector nog niet echt consolidatie op de markt. "De voorbeelden die Van Teeffelen noemt zijn, met uitzondering van Symbid, niet echte overnames. Ik zie vooral veel nieuwe partijen nog die extra op de markt komen, dus er is eerder sprake van fragmentatie", aldus Kleverlaan. De kwaliteit vindt hij echter in het algemeen wel weer meer omhoog gaan.

Kleverlaan ziet voor platforms de grootste groei weggelegd in internationalisering. "Door een Europese P2P-wetgeving zou het gemakkelijker voor partijen worden om te groeien in Europa met een standaardproduct. Daarom lobbyen partijen als Funding Circle en October hard voor een dergelijke wetgeving."

Lees ook: 50 crowdfundingplatformen: hoe selecteer je de juiste partij?

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’