Column

Hoe groot is het risico op een default bij crowdfunding? En hoe erg is het?

Het is de nachtmerrie van elke crowdfund-investeerder: wanbetaling. Hoe groot is de kans dat dit gebeurt? En nog 4 andere vragen.

Het is de nachtmerrie van elke crowdfund-investeerder: wanbetaling. Hoe groot zijn de risico's? En hoe erg is een default?

Wie wil investeren via crowdfunding, komt vaak het woord ‘default’ tegen. Wat betekent dit eigenlijk? En wat gebeurt er als je ermee te maken krijgt? Wij leggen uit wat u moet weten over defaults bij crowdfunding.

1. Wat zijn defaults?

Stel dat u een lening verstrekt aan een ondernemer via crowdfunding, maar na een tijdje blijkt dat de zaken niet zo goed gaan en dat de lening niet meer afbetaald kan worden. In zo’n situatie kan er gesproken worden van een default. Een kredietnemer kan in dit geval de beloofde betalingen niet meer nakomen. Dat betekent dat u als investeerder (een deel) van uw geld kwijt bent en ook geen rente meer ontvangt.

2. Komt het vaak voor?

Steeds meer platformen bieden inzicht in hun statistieken, waaronder het gemiddelde aantal defaults. Van alle crowdfundingleningen die te vinden zijn op crowdfundingplatforms, gaat gemiddeld een beperkt aantal leningen in default.

Uit onderzoek van Fundwijzer blijkt dat dit bovengemiddeld vaak voor komt bij projecten met een hogere risicoclassificatie. Daarnaast valt op dat betalingsproblemen zich vaak niet al te lang na het aangaan van de lening voordoen: maar liefst 85% van de geregistreerde defaults is ontstaan voordat de aflossing van de lening op de helft is. Ruim 25% van deze projecten is zelfs binnen het eerste jaar in default.

3. Hoe erg is het als er sprake is van een default?

Uiteraard zit niemand erop te wachten dat een ondernemer zijn verplichtingen niet meer nakomt. U loopt immers rendement mis en bent in sommige gevallen (een deel van) uw inleg kwijt.

Toch hoeft het geen grote ramp te zijn als u een keer te maken krijgt met een faillissement, zeker niet als u een gespreide portefeuille heeft aangelegd. Cijfers van Crowdfundmarkt laten zien dat een investeerder via crowdfunding maximaal 20%, dus twee op de tien keer, defaults kan verwerken in zijn of haar portefeuille om toch een positief totaalrendement over te houden.

Daarbij geldt: hoe langer een onderneming levensvatbaar blijft, des te meer uitkeringen u in de tussentijd heeft ontvangen en hoe kleiner het uiteindelijke verlies uitpakt, mocht het bedrijf niet meer aan zijn maandelijkse betalingsverplichting kunnen voldoen.

4. Hoe kunt u de kans op defaults verkleinen?

Spreiding van uw portefeuille is enorm belangrijk. Investeer daarom bij voorkeur via meerdere crowdfundingplatformen in projecten met diverse risicocategorieën (lees: aangeboden rentes), looptijden van de leningen, branches en leeftijden van de onderneming.

5. Wat doen platforms om het risico op wanbetaling te verkleinen?

Veel platforms doen er alles aan om de kans op defaults flink te verkleinen, mede door middel van een uitgebreide kredietbeoordeling. Onder meer jaarverslagen, bedrijfsplannen en aangiftes worden doorgespit om een kredietnemer te beoordelen. Platformen schakelen hier ook gergegeld speciale kredietbureaus voor in, die vervolgens een kredietscore afgeven. Verder wordt er gekeken of er bepaalde zekerheden afgegeven kunnen worden.

Op basis daarvan wordt een risicoprofiel opgesteld. Zijn de risico’s te hoog? Dan zullen platformen vermoedelijk afzien van een verdere samenwerking met de aanvrager van de lening. Sommige platforms werken met coaches, die de ondernemer gedurende de looptijd van een crowdfundingproject bijstaan.

Lees ook: De 10 grootste crowdfund blunders

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’