Column

Beleggen in hotelkamers: interessant?

Het is een trend die komt overgewaaid uit de VS. Wat levert het de belegger op?

Beleggen in hotelkamers is een trend die uit de Verenigde Staten is overgewaaid en steeds populairder wordt in Europa. Het wordt gezien als een betrouwbare investering die gekenmerkt wordt door lage instapprijzen en een direct rendement. Een interessante beleggingsmogelijkheid dus?

Vooral in België neemt het aantal beleggingen in hotelvastgoed steeds meer toe. Daar heeft zich net weer een nieuwe partij gestort op het investeren in hotelkamers, Bricks & Leisure. Het vastgoedbedrijf uit Brussel, dat ook een verkoopkantoor in Nederland heeft, biedt investeerders de kans om vanaf een ton te beleggen in een hotelkamer.

De koper wordt notarieel eigenaar van de kamer en deelt in de opbrengsten van het hele hotel. Bovendien mag hij twintig tot dertig dagen per jaar zelf gebruikmaken van zijn investering. Tijdens de andere dagen onderhoudt en verhuurt Bricks & Leisure de kamer.

Moeilijke Nederlandse markt

Het bedrijf heeft al vier operationele projecten in onder meer Wallonië en Parijs en wil daar volgend jaar nog drie nieuwe projecten aan toevoegen.

Hoewel het voor Nederlandse beleggers mogelijk is om in de projecten te investeren, richt Bricks & Leisure zich vooralsnog niet op Nederlandse hotels. De Nederlandse markt voor hotelvastgoed bestempelt het vastgoedbedrijf als “moeilijk”, omdat Duitse pensioenfondsen hier hun slag slaan en zo de prijzen de hoogte in jagen.

CEO Sander Vermeulen ziet wel kansen in studentenhuisvesting in Nederland. “Voor ons zou dat een interessante diversificatie kunnen zijn.”

Voor- en nadelen

Beleggen in hotelkamers kan om meerdere redenen interessant zijn. Zo wordt het rendement bepaald door de totale bezettingsgraad van het hotel, dus ook als uw kamer niet wordt verhuurd verdient u aan hun investering.

Uiteraard werkt dit andersom: als er slechts een paar kamers in het hotel worden verhuurd, dan merkt u dat direct aan het rendement.

Investeren in een kamer maakt een investeerder geen mede-eigenaar van het complex, maar u investeert alleen via erfpacht. Voor uw grondaandeel hoeft u dus niet te betalen, waardoor het rendement op korte termijn hoger ligt dan wanneer dit wel het geval zou zijn.

Omdat de exploitatie van de kamer uit handen wordt gegeven, hebben investeerders daar geen omkijken meer naar. Wanbetalingen en schade zijn dan ook niet voor rekening van de investeerders.

En als u de kamer zat bent, is het mogelijk deze weer te verkopen, met kans op een meerwaarde. Maar dan moet u wel een koper vinden die uw contract overneemt. 

Het investeringsbedrag van een ton is evenwel aan de forse kant voor de wat kleinere particuliere investeerders, maar er zijn ook projecten waar de aanschafprijzen lager liggen.

Alternatieven

Alternatieven kunnen soms gevonden worden binnen crowdfunding. Op diverse platformen in Nederland zijn wel eens projecten te vinden waarin geld wordt uitgeleend om bijvoorbeeld een hotel te kopen.

Ook leuk is het recent gelanceerde Amerikaanse platform HotelierCo, met projecten waarbij geld wordt opgehaald voor de rennovatie van hotels. Een investeerder wordt met het kopen van een participatie wel daadwerkelijk mede-eigenaar van het hotel. 

Lees ook: Opmars van vastgoedcrowdfunding


Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober