Column

Opmars van vastgoedcrowdfunding

Vastgoedcrowdfunding is aan een opmars bezig. Banken zijn terughoudend, dus wenden vastgoedondernemers zich tot de crowd. Met succes.

Vastgoedcrowdfunding is aan een opmars bezig, zo blijkt uit cijfers van Crowdfundmarkt. Banken zijn terughoudend in het financieren van vastgoed en als gevolg daarvan wenden vastgoedondernemers zich tot de crowd. En met succes: crowdfunders steken steeds meer geld in dergelijke projecten.

Cijfers van Crowdfundmarkt laten zien dat er in 2018 circa 44 miljoen euro werd opgehaald met vastgoedprojecten. In 2016 was dit nog 10 miljoen euro en in 2017 grofweg 34 miljoen euro.

2019 belooft wederom een recordjaar te worden. In de eerste zes maanden van dit jaar werd er al 61 miljoen euro opgehaald, ruim 33% van het totale bedrag dat in het afgelopen halfjaar werd geïnvesteerd in crowdfunding.

Ook het aantal projecten stijgt, van 59 in 2016 tot maar liefst 112 in de eerste helft van dit jaar. Daarmee maken vastgoedprojecten op dit moment 6,8% uit van het totale aantal crowdfundingprojecten.

Lees ook: Nederlandse crowdfundmarkt groeit met 52%

Forse omvang

Vastgoedprojecten zijn in omvang bovendien fors. In de afgelopen zes maanden was de gemiddelde omvang van een vastgoedproject 544.643 euro, beduidend meer dan de 111.044 euro dat gemiddeld bij een crowdfundingproject wordt opgehaald.  

Crowdfundmarkt berekende wel dat de gemiddelde aangeboden rentes bij vastgoed lager liggen dan bij andere projecten: 5,7% tegen 8,5%.

De risico’s bij vastgoedprojecten zijn dan ook lager, omdat er doorgaans zekerheid is in de vorm van een onderpand. Mocht het fout gaan, dan heeft de crowd vaak het eerste hypotheekrecht.

“Het rendement van een vastgoedproject ligt inderdaad aanzienlijk lager dan bij andere projecten, maar daarvoor is er meer zekerheid te bieden,” zo bevestigde topman Cor de Graaff van Capital Circle. “Een lagere rente is dan ook eerlijk naar de ondernemer toe.”

Het crowdfundingplatform lanceerde afgelopen maand zijn eerste vastgoedproject, een ondernemersduo dat jarenlang een pand huurt voor een van hun yogastudio’s en het pand nu wil kopen.

Veel afvallers

De topman zegt veel vastgoedaanvragen binnen te krijgen, maar dat er veel af valt. “Veel ondernemers of particulieren willen een pand opknappen en verhuren als investering, terwijl ze daar geen aantoonbare ervaring in hebben. Daar beginnen we niet aan, dat is te risicovol.”

De Graaff merkt op dat het lagere rendement een impact heeft op het aantrekken van investeerders en dat het langer duurt voordat het vastgoedproject is volgeschreven. Dit heeft volgens de topman niet alleen te maken met het lagere rendement, maar ook met de langere looptijd van het project en het grotere bedrag dat opgehaald moet worden. Het betreffende vastgoedproject van Capital Circle haalde in achttien dagen het benodigde bedrag op, terwijl De Graaff opmerkt dat veel andere projecten op het platform sneller zijn volgeschreven. 

Commercieel aantrekkelijk

Vanuit commercieel oogpunt noemt De Graaff het juist aantrekkelijk dat een project wat langer open blijft staan. “Dit trekt sneller nieuwe leden aan. Als projecten snel vol zijn, dan heeft het immers vrij weinig zin om je als investeerder op het platform aan te melden.” De topman zegt dit effect nu al te zien.  

Toch kan het ook snel gaan, zo ziet oprichter Frank van der Linden van Crowdfundmarkt. Hij wijst op een recent vastgoedproject van Collin Crowdfund, waarbij in een dag 2,5 miljoen euro werd opgehaald. Ook projecten van VastgoedInvesteren en ZIB Crowdfunding raakten recent snel vol, aldus Crowdfundmarkt. “De capaciteit van platformen neemt toe, mede omdat er specialistische platformen bijkomen en meer investeerders geïnteresseerd raken in crowdfunding”, vult crowdfundingdeskundige Ronald Kleverlaan aan.

Volgens hem is crowdfunding niet altijd de oplossing voor vastgoedfinanciering. “Een vastgoedondernemer zal altijd het liefst naar de bank willen, want dit is een goedkopere optie.” De Graaff sluit zich hierbij aan: “Als banken de geldkraan openzetten, dan is crowdfunding voor een vastgoedondernemer niet zo interessant meer.”

Specifieke risico’s

Volgens Kleverlaan is dit ook afhankelijk van het soort project. “Bij crowdfunding is er vaak sprake van een ondernemer die het pand waarin hij huurt, wil kopen. Dan is crowdfunding geschikt, omdat het om kleinere bedragen gaat. Bovendien zijn er af en toe projecten die de bank normaal al nooit wil financieren, bijvoorbeeld als het gaat om vastgoedontwikkelingen. Soms kan de ondernemer dan wel terecht bij crowdfunding.”

Ondanks dat de risico’s bij vastgoedcrowdfunding doorgaans wat lager liggen dan bij andere projecten, zijn er toch specifieke aandachtspunten als een crowdfunder wil investeren in een dergelijk project. “Heeft een investeerder wel het eerste hypotheekrecht en kan hij dat goed inschatten? Is de executiewaarde of de actuele waarde van het pand duidelijk? En hoe betrouwbaar is deze inschatting?”

Ook moeten crowdfunders zich realiseren dat de looptijd van een vastgoedproject langer kan zijn, waardoor zij zich voor langere tijd moeten committeren, aldus Kleverlaan.

Lees ook: De 10 grootste crowdfund blunders

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  3. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  4. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  5. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren