Column

Waarom het vaart loopt met Geldvoorelkaar

In december 2018 vierde Geldvoorelkaar.nl nog dat het als eerste in Nederland meer dan 150 miljoen euro financierde. Nog geen vijf maanden later staat de teller op 175 miljoen euro. Waar komt het succes van de crowdfunder vandaan?

Sinds de oprichting in 2011 zijn via Geldvoorelkaar.nl bijna 1.500 projecten gefinancierd, met behulp van zo’n 215.000 investeringen, zo merkte het platform op.

Geldvoorelkaar ziet vooral de interesse vanuit de vastgoedsector in crowdfunding als financieringsvorm groeien.

"De sterke interesse uit de vastgoedsector zorgt voor gemiddeld grotere projecten, met meer zekerheden voor investeerders door hypothecaire dekking. Daarom verwacht ik dat wij dit jaar ruim boven de 200 miljoen euro uit zullen komen," zegt directeur en oprichter Edwin Adams van Geldvoorelkaar. 

Oprichter Frank van der Linden van Crowdfundmarkt denkt dat een groot deel van het succes van Geldvoorelkaar ligt in onder meer de naamsbekendheid van het platform. "Ze hebben in dat opzicht een grote voorsprong op de rest van de crowdfundingplatformen." Bovendien was Geldvoorelkaar in 2012 het eerste crowdfundingplatform met een AFM-vergunning, zo merkt hij op.

Opgebouwde reputatie

Crowdfundingdeskundige Ronald Kleverlaan sluit zich hierbij aan: "Geldvoorelkaar was er als een van de eerste bij met crowdfunding, waardoor het platform direct vanaf het begin al veel aandacht kreeg en een reputatie kon opbouwen. Het momentum weten ze vast te houden", aldus Kleverlaan.

Van der Linden begrijpt het succes wel: "Het platform heeft een constante flow aan projecten en als investeerder kun je hier altijd terecht voor investeringsmogelijkheden."

Verbeterpunten

Hij ziet ook verbeterpunten voor het platform. Zo kan de informatievoorziening voor investeerders tijdens de looptijd van een lening beter. Hij denkt hierbij aan informatie over de financiële resultaten of plannen van de ondernemer en of kritieke prestatie-indicatoren worden behaald.

"In de praktijk krijg je als investeerder nu alleen een bericht van de ondernemer als er problemen zijn,” aldus Van der Linden. Kleverlaan ziet vooral graag wat meer transparantie in de markt op het gebied van de gehele leenportefeuilles van platformen.

Bovendien hanteert ieder platform eigen risicomodellen en investeringscategorieën, waardoor de prestaties van platformen onderling moeilijk te vergelijken zijn. "Daar moet de sector iets aan doen," aldus de crowdfundingdeskundige. 

Funding Circle koploper

De oprichter van Crowdfundmarkt merkt op dat ook andere platformen nog steeds een grote groei doormaken. "De meeste grote platformen laten, net als Geldvoorelkaar, de afgelopen jaren een stabiele groei zien." Funding Circle is volgens Crowdfundmarkt wat betreft groei een koploper.

Adams van Geldvoorelkaar is optimistisch gestemd over de totale crowdfundingmarkt en rekent op een sterke groei. "Ik verwacht dat de totale crowdfundingmarkt in Nederland dit jaar boven de 0,5 miljard euro zal stijgen," aldus de topman.

"Daarmee vertegenwoordigt crowdfunding een steeds belangrijkere rol in de financiering van het MKB en in de mogelijkheden voor investeerders. Die groei zal de komende jaren doorzetten, mede door aanvullende regelgeving (Basel IV), waardoor banken minder financieren."

Ook Van der Linden verwacht dat financiering via crowdfunding zal blijven groeien. "De sector wordt volwassener en crowdfunding behoort steeds vaker tot de standaard mogelijkheden voor financiering."

Institutioneel geld

Kleverlaan plaatst daar wel een kanttekening bij. De crowdfundingdeskundige verwacht op middellange termijn dat steeds meer fondsen worden gevuld met institutioneel geld.

"Als een institutionele partij 100 miljoen euro uitleent voor een project, dan zijn die 10.000 particulieren niet meer nodig om als platform sterk te groeien," aldus Kleverlaan.

Hij wijst als voorbeeld op de EIB die 100 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld aan Funding Circle om aan Nederlandse en Duitse mkb-bedrijven uit te lenen. 

Kleverlaan voorziet dat de markt voor online leningen weliswaar sterk zal groeien, maar of dit allemaal op conto van crowdfunding valt te schrijven, valt nog maar te bezien.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’