Column

Consumentenleningen dragen bij aan groei crowdfundmarkt

Het aantal crowdfundingprojecten is in het eerste kwartaal met 70% toegenomen op jaarbasis. Dit komt vooral op conto van consumentenleningen.

Het aantal crowdfundingprojecten in ons land is in het eerste kwartaal met 70% toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo heeft Crowdfundmarkt.nl becijferd. De groei komt vooral op conto van consumentenleningen.

Volgens Crowdfundmarkt.nl is in de eerste drie maanden van dit jaar 74,1 miljoen euro gefund via crowdfundingleningen. Dat komt neer op een stijging van 25% op jaarbasis. In totaal gaat het om 866 projecten.




Kleine projecten in de lift

Frank van der Linden, mede-oprichter van Crowdfundmarkt.nl, signaleert een toename van het aantal kleine projecten, van platformen als Lender & Spender en Fundic Circle. “Wij zien dat het aantal verstrekte consumentenleningen in de lift zit. Het gaat om leningen van circa 10.000 tot 15.000 euro per stuk, die particulieren gebruiken om bijvoorbeeld een verbouwing, de aanleg van een keuken of de aankoop van een auto te betalen.”

Op dergelijke leningen valt voor beleggers een rendement van circa 4% te behalen: een stuk hoger dan de rente op een spaarrekening of een staatsobligatie.

Om de risico’s voor beleggers te verminderen, zorgen de crowdfundingplatformen ervoor dat elke investering wordt gespreid over meerdere leningen.

Projecten sneller volgeschreven

De groeicijfers over het eerst kwartaal staan niet op zichzelf. Van der Linden ziet het aantal crowdfundingprojecten en de bedragen die in deze markt omgaan al jarenlang oplopen. Dat duidt er volgens hem op dat crowdfunding steeds meer een serieuze optie is voor beleggers die op zoek zijn naar rendement. “Projecten worden sneller volgeschreven,” signaleert hij.

Ook voor ondernemers is crowdfunding inmiddels een goed alternatief geworden om aan kapitaal te komen om hun ondernemingsplannen te financieren. “Het wordt steeds minder een nichemarkt”, aldus Van der Linden.
Daarnaast ontdekken steeds meer consumenten deze vorm van financiering, als alternatief voor een lening bij de bank.

Om het in perspectief te plaatsen, merkt Van der Linden wel op dat ons land op dit vlak nog wel behoorlijk achter loopt op bijvoorbeeld de Verenigde Staten. “Daar is het voor particulieren veel gebruikelijker om op krediet te kopen en is de markt voor consumentenleningen via crowdfunding dan ook een stuk groter. In Nederland zijn particulieren wat huiverig om zomaar geld te lenen. Ze doen dat alleen voor de aankoop van een huis of een auto.”

Transparanter

Volgens Van der Linden wordt de markt voor crowdfunding in ons land steeds professioneler. Hij wijst erop dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onlangs signaleerde dat crowdfundingplatformen steeds transparanter worden.

Volgens de financiële waakhond zijn er vooral verbeteringen te zien in de informatie over betalingsachterstanden, afboekingen en nettorendementen. Ook de projectinformatie is in veel gevallen verbeterd.

Eind 2017 trok de AFM nog aan de bel, omdat de informatievoorziening volgens haar onder de maat was. Veel crowdfundingplatformen hebben zich die kritiek aangetrokken.

Vastgoed aan kop

Uit de cijfers over het eerste kwartaal blijkt dat het meeste geld omging in vastgoedprojecten, gevolgd door projecten op het gebied van duurzame energie en dienstverlening.

Toch is het zaak om voorzichtig te zijn om uit dergelijke cijfers trends te destilleren, waarschuwt Van der Linden. “Het is nog steeds een kleine markt. Een groot project kan behoorlijk dominant zijn en een vertekend beeld geven.”

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’