Nieuws

Private equity: Te groot om zelf mee te doen

Nu private equity-fondsen zo omvangrijk worden, is het voor de managers steeds lastiger om op niveau mee te beleggen.

De afgelopen twee jaar hebben private equity-fondsen volgens onderzoeksbureau Preqin wereldwijd 983 miljard dollar bij beleggers opgehaald. Dat is ruim 250 miljard dollar meer dan in jaren 2013 en 2014, schreven wij eind vorig jaar op deze plek.

In de private equity-sector is het nog meer dan bij beleggingsfondsen gebruikelijk dat de betrokken managers hun eigen geld ook meebeleggen.  

Institutional Investor schrijft dat managers nu gemiddeld minstens 55 miljoen dollar in een nieuwe fonds moeten steken om de sterk groeiende omvang van fondsen bij te kunnen benen. Een nieuw PE-fonds is dan gemiddeld 1,9 miljard dollar groot. 

3% of meer

Waar het voor de crisis gebruikelijk was dat managers 1% van het fondsvermogen zelf inlegden, ligt dat percentage nu bij 3% of meer. En gezien de ongelukken in de financiële crisis, is het een vereiste om zelf te co-investeren. Beleggers doen bijna niet meer mee als de manager geen risico loopt. 

En fondsen blijven groeien. Uit het onderzoek dat Institutional Investor aanhaalt blijkt dat 25% van de managers verwacht dat hun nieuwe PE-fondsen groter zijn dan de vorige. En 12% verwacht een verdubbeling van het fondsvermogen in nieuwe fonden vergeleken met oude fondsen.

Dat betekent dat managers steeds meer geld nodig hebben voor hun eigen fondsen, en wellicht, zoals nu al gebeurt, meer vermogensbeheerders inschakelen om een belang in hun fondsen of firma's te nemen om voldoende cash te hebben om mee te beleggen. En voor jonge talenten bij PE-firma's wordt het bijna onmogelijk om partner te worden. 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen