Column

Crowdfunding voor biotech: Werkt dat?

Leent het hoge risico en de langetermijnvisie van de biotech-industrie zich wel voor crowdfunding?

In de afgelopen tien jaar is crowdfunding een populaire manier geworden om allerlei projecten en producten te financieren. Voor biotech-bedrijven is dat geen uitzondering, maar velen vragen zich af of het hoge risico en de langetermijnvisie van de biotech-industrie zich wel goed leent voor een crowdfundingcampagne.

Equity-crowdfunding wordt steeds vaker een optie voor biotech-startups die kapitaal zoeken om hun bedrijf op de rails te krijgen. Dit geldt al helemaal voor startups die actief zijn in de medische wereld, waar de ontwikkeling van medicijnen meer dan tien jaar kan duren.

Eerder kon crowdfunding vanuit de biotech-industrie nog op kritiek rekenen. Wat weten crowdfunders nou van de laatste ontwikkelingen in deze sector? Lange tijd waren investeringen in biotech enkel weggelegd voor professionele durfkapitalisten met gedegen kennis, maar dit begint langzaam te veranderen.

Tegenwoordig wijken veel biotech-bedrijven in Europa uit naar crowdfunding. Tijd om de balans op te maken: werkt crowdfunding voor de biotech-industrie?

Goede eerste stap

Een biotech-bedrijf haalt doorgaans 100.000 tot een miljoen euro op via crowdfunding. Hoewel een dergelijke onderneming vaak tientallen miljoenen euro’s nodig heeft om haar product op de markt te brengen, kunnen bedragen tot een miljoen evengoed een groot verschil maken in het beginstadium van een startup.

Bovendien is de snelheid waarin geld kan worden opgehaald een van de voordelen van crowdfunding. “Equity crowdfunding is waarschijnlijk de snelste manier om geld op te halen”, aldus CEO Daniel Oliver van CapitalCell, een crowdfundingplatform dat zich specialiseert in levenswetenschappen.

“In het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten zijn professionele durfinvesteerders vaak snel in hun beslissing, maar in andere landen als Spanje of Italië kan het soms wel zes tot twaalf maanden duren voordat een investeerder het geld op tafel legt. Met crowdfunding wordt het mogelijk om tussen vier weken en vier maanden geld op te halen.”

Niet altijd beste optie

Een ander voordeel van crowdfunding voor biotech-bedrijven is dat zij onafhankelijk kunnen blijven. Durfkapitalisten leggen doorgaans grotere bedragen neer en stellen dan veel eisen aan een bedrijf, waaronder een plaats in het bestuur en een flink belang in het bedrijf.

Dit kan het voor een onderneming moeilijker maken om later nieuwe investeerders aan te trekken of om sneller te schakelen. Bij crowdfunding is dit niet of nauwelijks het geval.

Dit betekent overigens niet dat crowdfunding dan altijd een goede keuze is voor een bedrijf. Durfkapitaal, subsidies en leningen kunnen allemaal geschikt zijn voor biotech. Daarmee is crowdfunding niet per definitie een betere optie, maar eerder een aanvullende manier om financiering rond te krijgen.

Lange adem

Vanuit de investeerderskant is het via crowdfunding al mogelijk om met slechts honderd euro te investeren in een biotech-bedrijf. Deze crowdfunders zullen niet allemaal biotech-experts zijn, maar er is wel een toenemende groep professionals, werkzaam in de healthcare, die crowdfundingplatformen opzoekt om biotech-bedrijven te kunnen steunen.

Investeerders hebben wel een lange adem nodig als zij via crowdfunding willen investeren in biotech. Doorgaans gaat het om een periode van vijf tot tien jaar, omdat veel projecten zich nog in de preklinische fase bevinden. Een zeer risicovolle langetermijninvestering dus, al hoeft dit niet altijd zo te zijn.

Het Franse Antabio, dat antibacteriële middelen ontwikkelt, was in 2012 het eerste biotech-bedrijf in de wereld dat crowdfunders hun investering, inclusief rente, terugbetaalde. De 208 investeerders konden na achttien maanden uitstappen, waarbij zij meer dan anderhalf keer hun inleg van 300.000 euro terugkregen. Een particuliere investeerder kocht alle aandelen op.

Toekomst nog onduidelijk

Omdat crowdfunding in de biotech-industrie nog vrij jong is, konden tot dusver nog niet veel crowdfunders uitstappen. Over de prestaties van dergelijke projecten is dus nog niet veel bekend. In de komende jaren zal dit beeld duidelijker moeten worden.

Wilt u tot die tijd graag investeren in levenswetenschappen, dan kan dit bijvoorbeeld bij het pan-Europese platform aescuvest.eu. Volgens de oprichters is dit het eerste Europese crowdfundingplatform voor healthcareprojecten.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’