Nieuws

Duurzaamheid dé trend van 2018

Crowdfunding duurzame energieprojecten meer dan verdrievoudigd dit jaar.

Het gebruik van crowdfunding voor duurzame energieprojecten is in 2018 toegenomen tot 55 miljoen euro (+244%). Dit is de belangrijkste bevinding uit de laatste cijfers van Crowdfundmarkt.nl.

De markt van financieringen via crowdfunding groeide in totaal tot 243 miljoen euro (+35%). Investeerders staken in 2018 geld in 2.414 Nederlandse projecten (+65%).

De markt wordt duurzamer, internationaler en professioneler

Duurzamer, omdat duurzame energieprojecten de grootste crowdfundingsector vormen in 2018. Bijna een kwart van de totale financiering komt voor rekening van deze branche (23%). Duurzame projecten zijn relatief groot (690.000 euro) ten opzichte van een gemiddeld crowdfundingproject (100.000 euro). Hierdoor is het marktaandeel op basis van het aantal projecten relatief klein (3%).

Internationaler, omdat buitenlandse crowdfundingplatformen steeds actiever worden in Nederland. Het Britse Funding Circle is al enige jaren actief in ons land en is in 2018 marktleider met 18% van de totale financiering en maar liefst 48% van het totaal aantal projecten.

Eind 2018 is het Franse October (voormalig Lendix) naar ons land gekomen en heeft het platform CrowdRealEstate (marktaandeel 3%) aangegeven in België en Duitsland actief te worden.

Ook wordt de markt professioneler, omdat steeds meer institutionele beleggers hun weg vinden naar de crowdfundmarkt. Van Funding Circle was dit al bekend en recent kondigde Collin Crowdfund ook aan haar fundingcapaciteit te vergroten via een samenwerking met een internationale beleggingsmaatschappij. De komst van het crowdfundingplatform Rabo&Crowd is een signaal dat alternatieve en traditionele financiering steeds beter samengaan.

Transparantie ook verbeterd

Op aandringen van de AFM geven steeds meer crowdfundingplatformen inzicht in de kosten voor investeerders, betalingsachterstanden en afboekingen. Hierdoor is het voor het eerst mogelijk om een netto rendement voor investeerders te berekenen over de totale crowdfundmarkt: 5,1%.

Een mooie stap voorwaarts. Eind 2018 is echter nog maar 34% van de totale crowdfundingschuld afgelost. Mogelijke afboekingen in de toekomst zijn dus nog niet verwerkt.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’