Meer columns

Collin Crowdfund vergroot fundingcapaciteit

Meer capaciteit om in te spelen op de structurele toename van omvangrijke financieringsaanvragen. Met dat doel voor ogen is Collin Crowdfund, marktleider in crowdfinance voor het Nederlandse MKB, een samenwerking aangegaan met een grote internationale beleggingsmaatschappij. Dat schrijft het crowdfundingplatform in een persbericht. 

De institutionele belegger die al samenwerkt met meerdere crowdfundplatforms door heel Europa, stelt Collin in staat om ondernemers meer zekerheid en comfort te bieden door in grotere financieringsaanvragen voor een beperkt, maar vast percentage mee te investeren.

Meer vraag

Sinds haar oprichting medio 2014 is Collin Crowdfund uitgegroeid tot een van de grootste crowdfundplatformen in Nederland voor het MKB. Wekelijks gaan er bij Collin zo’n vier leningaanvragen live, gezamenlijk goed voor zo’n 1 miljoen euro. De afgelopen jaren is het aantal financieringsaanvragen met een omvang van 750.000 euro of meer, fors toegenomen: van drie in 2016, naar zes in 2017, naar twaalf in 2018.

Collin verwacht dat dit type financieringen in de toekomst verder toeneemt: in 2019 verwacht het platform zo’n twintig grote cases te publiceren, waarvan drie in januari met een gezamenlijke waarde van zo’n 5 miljoen euro. De aanvragen zijn vooral afkomstig vanuit het vastgoed maar functioneren ook als groeifinanciering.

Jeroen ter Huurne, algemeen directeur Collin Crowdfund: “Crowdfinance vormt een steeds belangrijker financieringskanaal voor het MKB. Het feit dat de aanvragen steeds groter worden, is een belangrijke bevestiging van het vertrouwen van ondernemers en investeerders in deze financieringsvorm.”

Fundingcapaciteit

Dankzij de ruim 16.000 investeerders aangesloten bij Collin wordt 99,5% van de geplaatste leningen vaak al in enkele uren volgeschreven. Dat is een van de redenen waarom er lang is onderhandeld met de institutionele belegger over de precieze invulling van de overeenkomst, aldus Jeroen ter Huurne.

“In de basis hebben wij dankzij het grote aantal investeerders geen gebrek aan fundingcapaciteit. Daarom hebben wij ingezet op enkel deelname bij grotere leningaanvragen en bovendien voor een beperkt percentage. Bij dat soort aanvragen vormt een vaste basisinvestering een welkome extra zekerheid voor de ondernemer."

"Zo blijven niet alleen de investeringskansen voor onze investeerders optimaal, we verwachten bovendien dat de ontstane extra fundingcapaciteit meer en vooral grotere leningaanvragen uit de markt zal opleveren", zegt hij in het persbericht. 

Intensief audit proces

Na een zorgvuldige analyse van de crowdfinance markt en een intensief audit proces, verkoos het bedrijf Collin tot partner voor de Nederlandse markt.

De Collin-leningaanvragen worden bij de belegger ondergebracht in een apart fonds, dat via diverse Europese crowdfundplatforms al vele duizenden ondernemingen financierde.


De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Nieuws

Fastned verdrievoudigt omzet

16 jan - Redactie IEXParticipaties

De exploitant van snellaadstations voor elektrische auto's heeft de voorlopige kwartaalcijfers Q4 2018 gepubliceerd.

Actuele participaties

  Startdatum
NVI Breda I CV 1-11-2015
Zonne-energieproject Borgloon 1-2-2015
Bali Investments obligatie 1-1-2015
Landal Beach Resort Ooghduyne 1-12-2014
Super Store Retail Bonds 1-10-2014