Nieuws

Crowdfunding levert gemiddeld 5,1% nettorendement op

Dat blijkt uit onderzoek van Crowdfundmarkt.

Gemiddeld behaalt een investeerder in crowdfunding op dit moment 5,1% netto rendement op zijn of haar inleg na aftrek van afboekingen en kosten. Dit blijkt uit onderzoek van Crowdfundmarkt.

Dat onderzoek werd gedaan op basis van de beschikbare informatie van crowdfundingplatformen in Nederland. In het vierde kwartaal van 2018 is 34% van de totale hoeveelheid verstrekte leningen inmiddels afgelost.

Toekomstige afboekingen

Op dit moment presenteren platformen het netto rendement op een lening-portefeuille op basis van historische data zonder rekening te houden met toekomstige afboekingen / defaults.

Gevolg: hoe ouder een lening-portefeuille is, hoe lager het netto rendement van een crowdfundingplatform. Ditzelfde geldt voor een persoonlijke lening-portefeuille waardoor de verschillen tussen investeerders groot kunnen zijn.

Vergelijken platformen lastig

Hoewel crowdfundingplatformen steeds transparanter worden over het resultaat van hun lening-portefeuille is het op dit moment nog niet goed mogelijk de netto rendementen onderling met elkaar te vergelijken.

De populatie bij veel crowdfundingplatformen is te klein en de volwassenheid van de lening-portefeuilles (% afgelost) verschilt sterk.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’