Column

De beste kansen in private equity

Schroders onderzoekt waar er nog kansen liggen in een erg populaire markt.

De populariteit van beleggen in private equity is enorm gestegen. In 2017 nam de kapitaalverwerving voor private equity beleggingen met maar liefst 40% toe. Beleggers zoeken lagere volatiliteit, hogere rendementen en diversificatie ten opzichte van de traditionele beleggingscategorieën. Dat schrijven Duncan Lamont, hoofd research van Schroders en Dr. Nils Rode, CIO van Schroder Adveq Investment.

Maar die populariteit heeft ook een keerzijde zodra meer geld op zoek is naar te weinig beleggingsmogelijkheden. Waar zijn nog kansen te vinden in deze populaire beleggingsmarkt?

Relatie kapitaalinstroom en rendement

Kapitaalverwerving en toekomstige prestaties van private equity fondsen zijn nauw met elkaar verbonden. Meer geld dat is opgehaald, maar nog niet is belegd, leidt tot meer concurrentie tussen beleggingsmogelijkheden, hogere prijzen en dientengevolge lagere rendementen.

Maar het omgekeerde geldt ook. Minder instroom van nieuw kapitaal in private equity zijn vaak de voorbode van betere prestaties in de toekomst. Er lijkt een opvallend consistente relatie te zijn tussen kapitaalinstroom en rendement over de loop der jaren.

Verdeelde markt met selectieve kansen

Beleggers kunnen beter de grote buy-outs van start-ups of groeibedrijven die al verder zijn in hun ontwikkeling en Chinese strategieën in renminbi mijden. Gunstiger lijken de omstandigheden bij kleine en middelgrote buy-outs, startende ondernemingen en in bepaalde opkomende markten, concluderen Lamont en Rode.

In de buy-out markt lijkt er een mate van oververhitting te zijn in de grote buy-outs markt, al is het nog niet zo erg als voor de financiële crisis. De kapitaalverwerving voor kleinere/middelgrote buy-outs is redelijk stabiel gebleven in de loop der tijd. Deze stabiliteit wordt geschraagd door het feit dat meer gevestigde kleine/middelgrote buy-out fondsmanagers de neiging hebben om te migreren naar grotere private equity fondsen en grotere buy-outs.

Hun vervanging door nieuwe fondsmanagers, die de neiging hebben om kleinere fondsen te beheren, fungeert als een natuurlijke stabilisator van kapitaalverwerving in de kleine/middelgrote buy-outs. Ook is de markt oververhit bij start-ups die zich al in een verder gevorderd stadium bevinden. Maar bij vroege start-ups liggen nog wel kansen.

Opkomende private equity markten

Ook valt op dat er een tweedeling in China is, tussen de markt in dollars en in renminbi. De Chinese markt in dollars lijkt nog goed, evenals die in India en de rest van Azië, exclusief China, terwijl de Chinese markt in lokale valuta een erg snelle groei heeft doorgemaakt.

Voor moedige private equity beleggers, die contrair durven te investeren, lijkt Brazilië een goede interessante mogelijkheid. Daar is de kapitaalverwerving ingeklapt. Maar beleggingen in Brazilië gaan gepaard met een hoog risico, vanwege de economische teruggang in het land.

Dus, concluderen de experts, "grondige research en behoedzame fondselectie is een vereiste."

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Deze nieuwe financieringsvorm is aan een opmars bezig
  2. Dit moet u weten over steward ownership
  3. In deze regio ziet private equity de meeste kansen
  4. Druk jaareinde voor private equity voorzien
  5. Aandelenmarkten onderuit: dan maar niet beursgenoteerd?