Nieuws

Verhandelbaarheid bij crowdfunding moeilijk

Crowdfundingplatformen in Nederland zeggen dat ze graag de verhandelbaarheid van aandelen en leningen willen vergroten, maar dat ze worden tegengewerkt door de AFM.

Crowdfundingplatformen in Nederland zeggen dat ze graag de verhandelbaarheid van aandelen en leningen willen vergroten, maar dat ze worden tegengewerkt door de AFM.

Een van de grote nadelen van crowdfunding is de beperkte verhandelbaarheid van de investering. Geldgevers zitten gedurende de looptijd vast aan hun investering en dat kan weleens vervelend zijn.

Er zijn nog weinig partijen die investeren in een secundaire markt voor crowdfundingbeleggingen, maar er komen er wel steeds meer bij. Ook in Nederland wordt door platformen gekeken om dergelijke marktplaatsen op te zetten om de verhandelbaarheid te vergroten, maar zij geven in Het Financieele Dagblad aan dat zij vooralsnog flink in de weg worden gezeten door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Zware vergunning nodig

Het idee lijkt simpel: beleggers de mogelijkheid bieden om hun aandelen en schuldpapier van startups waarin zij via crowdfunding hebben geïnvesteerd, te verhandelen. Net als op een echte beurs. Maar volgens het FD, die rondvraag deed onder enkele grote crowdfundingplatformen in Nederland, staat de AFM niet toe dat zij hun eigen marktplaats opzetten.

De toezichthouder schrijft in een reactie aan de krant dat “nog niet is uitgekristalliseerd” of crowdfundingplatforms met een BO-vergunning [voor beleggingsondernemingen] eigen marktplaatsen mogen opzetten. “We begrijpen de wens, maar dit moet in bredere, en mogelijk Europese context bezien worden.” Onder meer Symbid heeft zo’n vergunning.

In Nederland lijkt een platform evenwel een “hele zware MTF-vergunning” nodig te hebben, zo stelt de topman van Symbid. De kosten van zo’n vergunning kunnen volgens handelsplatform NPEX oplopen tot een miljoen euro.

Misgelopen rendement

Al eerder stelde onderzoeksinstituut CrowdfundingHub dat crowdfunding-investeerders door het ontbreken van een secundaire markt rendement mislopen, omdat er geen efficiënte exit-strategie bestaat.

Volgens CrowdfundingHub zijn er twee manieren waarop een secundaire markt kan ontstaan: door de oprichting van losse platformen of door bestaande crowdfundingplatformen die zelf een intern handelsplatform oprichten.

Intern handelsplatform

Seedrs, de grootste Europese aandelencrowdfunder, besloot vorig jaar tot het laatste. “De potentiële kansen die een secundaire markt biedt voor zowel kopers, verkopers als ondernemers maakt deze ontwikkeling veelbelovend”, zo stelde topman Jeff Lynn van Seedrs destijds. “Bovendien denken we dat dit bedrijven helpt om geld op te halen […] omdat het voor investeerders aantrekkelijker wordt om een project te steunen.”

Investeerders bij Seedrs hebben de mogelijkheid om één week in de maand hun stukken te verhandelen. De aandelen worden gewaardeerd op basis van een door Ernst & Young goedgekeurde waarderingsmethode.

Voor nieuwe investeerders is het overigens niet mogelijk om stukken aan te kopen: enkel investeerders die al geld in het project hebben zitten, kunnen aandelen bijkopen.

Laag handelsvolume

Manager David Mozes van Seedrs Benelux stelt tegenover het FD dat het handelsvolume vooralsnog niet boven de paar miljoen euro uitkomt.

“De mogelijkheid om leningen te verkopen maakt investeren in crowdfunding een stuk aantrekkelijker”, aldus oprichter Frank van der Linden van Crowdfundmarkt, die tevens opmerkte dat de markt voor equity-crowdfunding in Nederland nog vrij klein is.

In het Verenigd Koninkrijk is deze markt volgens Van der Linden verder ontwikkeld en zijn er dan ook al wat meer platformen die een secundaire markt aanbieden. “Het zou mooi zijn als meer platformen zo’n marktplaats kunnen opzetten”, aldus Van der Linden.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’