Meer columns

Zelfs staatsschuld afgelost met crowdfunding

De mogelijkheden van crowdfunding lijken eindeloos. Maleisië gebruikte de alternatieve financieringsmethode recent om de staatsschuld terug te brengen.

Toen de Maleisische premier Mahathir Mohamad in mei vrijwel onverwachts de verkiezingen won, had hij vrijwel twee doelen. Het eerste was om het geld terug te krijgen dat de vorige premier in een gigantisch corruptieschandaal verloor. De voormalige premier Najib Razak werd beschuldigd van onder meer het stelen van honderden miljoenen dollar uit het staatsfonds 1MDB.

Mahathirs andere doel was om de staatsschuld van het land, te weten 250 miljard dollar, flink terug te brengen. Begin deze maand liet hij weten hoe hij dat wil doen: via crowdfunding.

Inwoners schieten te hulp

En met succes: binnen 24 uur haalde het Malaysia Hope Fund al bijna twee miljoen dollar op, zo meldde de BBC. Overigens ging het niet om equity-crowdfunding, maar om donatie-crowdfunding.

"De inwoners va Maleisië wilden een deel van hun inkomsten delen met de overheid om de lasten te verlichten", zo stelde het ministerie van financiën in een verklaring later. Het ministerie vroeg alle inwoners om te doneren aan een speciaal opgezet fonds.

Het idee voor de crowdfundingsactie ontstond bij de 27-jarige Nik Shazarina Bakti, die in de eerste instantie verantwoordelijk was voor het opzetten van het crowdfundingproject om de schulden in Maleisië terug te brengen. Ze haalde circa 3.500 dollar op voordat de overheid haar idee overnam.

Donaties komen vaker voor

In Azië komt een dergelijke manier om de overheid te steunen niet uit de lucht vallen. In de strijd om de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk doneerden Maleisiërs vroeger ook massaal juwelen, geld en andere waardevolle spullen.

In Zuid-Korea gebeurde er tijdens de economische crisis eind jaren negentig ook iets soortgelijks. Inwoners doneerden huwelijksringen en trofeeën om het land weer uit de crisis te krijgen.

Griekenland ook

Maar ook voor Griekenland werd in 2015 een crowdfunding-campagne gestart via het bekende platform IndieGogo, nadat het land in grote geldnood verkeerde en het IMF een bedrag van 1,6 miljard euro moest terugbetalen.

Het doel was dan ook om dit bedrag op te halen met crowdfunding. In ruil voor de donaties kreeg men een ansichtkaart met daarop premier Alexis Tsipras of een Griekse salade.

Hoewel eigenlijk bedoeld als grap, wilden velen het land tegemoet komen door een donatie te doen. Hierdoor werd uiteindelijk bijna twee miljoen euro opgehaald. Dit bleek evenwel lang niet genoeg om het doel van 1,6 miljard euro op te halen, waardoor iedereen het geld teruggestort kreeg.

Daarop volgde overigens wel een nieuwe campagne met een flexibel doel, waardoor uiteindelijk krap 290.000 euro daadwerkelijk naar Griekenland ging.


Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Nieuws

Crowdfunding trends 2019

19 feb - Redactie IEXParticipaties

Wat brengt 2019 op het gebied van crowdfunding? Crowdfundmarkt rapporteert.

Actuele participaties

  Startdatum
NVI Breda I CV 1-11-2015
Zonne-energieproject Borgloon 1-2-2015
Bali Investments obligatie 1-1-2015
Landal Beach Resort Ooghduyne 1-12-2014
Super Store Retail Bonds 1-10-2014