Meer nieuws

SEC gaat digitale munten niet reguleren

De Amerikaanse toezichthouder op het effectenverkeer SEC komt hoogstwaarschijnlijk niet met regels voor bitcoin en ether(eum), de twee belangrijkste digitale munten. De reden is dat de munten niet voldoen aan de klassieke criteria voor een effect.

Dit heeft William Hinman, SEC-directeur voor corporate finance (bedrijfsfinanciering), afgelopen week gezegd tijdens een lezing in San Francisco. 

Beleggers in bitcoin zagen de speech van Hinman als positief nieuws. Toch kan dat wel eens voorbarig zijn. Het voordeel van geen regels is dat er niemand verslag hoeft te doen over de gezondheid van bitcoin of ethereum.

Aan de andere kant betekent geen regels ook geen vergunning, en geen vergunning betekent dat digitale munten geen keurmerk van de SEC krijgen. Dus blijven ze in het grijze circuit hangen.

Aansprakelijkheidskwestie

De Nederlandse toezichthouder AFM gaf eerder ook al aan geen vergunningen te kunnen geven aan digitale munten. De AFM geeft daarmee aan dat beleggers handelen op eigen risico.

Volgens Hinman is een van de grote verschillen tussen een effect en een digitale munt dat er niet één specifieke rechtspersoon verantwoordelijk is, maar een heleboel spelers. Dat maakt het lastig om antwoord te geven op de vraag wie aansprakelijk kan worden gesteld.

 


De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Columns & Analyses

Elektrische autorevolutie bereikt nu heel Europa

16 jan - Redactie IEXParticipaties

Het rijden van een elektrisch voertuig wordt niet alleen populairder, ook haalbaarder. Dat blijkt uit onderzoek van L...