Column

"Piek in crowdfunding nog lang niet bereikt"

De groei van de Nederlandse crowdfundingmarkt zwakt af, maar dit betekent nog niet dat een piek al is bereikt.

De groei van de Nederlandse crowdfundingmarkt zwakt af, maar dit betekent nog niet dat een piek al is bereikt. Een verdere professionaliseringsslag kan de zaken omdraaien. Dit stelde topman Cor de Graaff van crowdfundingplatform Capital Circle in een interview met Participaties.

In 2017 werd er in Nederland 223 miljoen euro opgehaald via crowdfunding, zo bleek al eerder uit onderzoek van CrowdfundingCijfers.nl. Dat is een groei van 31% ten opzichte van 2016, toen 170 miljoen euro werd opgehaald, maar het groeitempo is wel lager dan in 2016. Toen werd er een groei op jaarbasis gerealiseerd van 33%.

“Waar de crowdfunding markt van 2012 tot en met 2015 jaarlijks verdubbelde, lijkt crowdfunding nu definitief in een iets bescheidener tempo van exponentiële groei beland,” stelde Gijsbert Koren van CrowdfundingCijfers.nl.

Piekjaren voorbij?

Zijn de piekjaren voor crowdfunding voorbij? Cor de Graaff van Capital Circle denkt van niet, maar voorziet wel dat er nog een verdere professionaliseringsslag nodig is om een volgende stap te maken.

Capital Circle is een wat kleiner crowdfundingplatform, dat volgens berekening van Crowdfundmarkt in 2017 ruim twintig projecten financierde. Daarmee staat het platform nog net in de top 10 platformen met de meeste projecten. De teller voor dit jaar staat inmiddels op 15 gefinancierde projecten. Het platform werkt samen met franchisegevers als SNS Bank, Jamin en Subway om ondernemers de kans te bieden een eigen franchisewinkel op te zetten.

De Graaf ziet momenteel discussies over kwaliteit en transparantie ontstaan. Na verschillende defaults ontstaan er vragen bij investeerders over de toetsing die platformen uitvoeren. Dit is de situatie waarin ondernemers leningen niet meer kunnen terugbetalen. “Wanneer men niet transparant is richting investeerders denk ik dat platformen hier klanten aan verliezen. Projecten op een aantal bekende platformen raken al minder snel volgeschreven, mogelijk doordat investeerders voor andere platformen kiezen”, stelde de topman zonder namen te noemen.

Beoordeling is lastig

Maar ook over het interne beoordelingsproces van projecten is er kritiek bij De Graaff, die van mening is dat sommige platformen tekortschieten op het vlak van due diligence. Immers moet de schoorsteen roken: hoe meer projecten op een platform, des te meer omzet er gedraaid wordt. En volgens De Graaff is dat geen goede ontwikkeling. “Het is nu een beetje alsof de slager zijn eigen vlees keurt.”

“Nu is de projectbeoordeling bij enkele platformen niet helemaal onafhankelijk. Er zit voor de platformen dan ook een stuk omzet in de plaatsing van projecten. Een onafhankelijk ratingbureau zou platformen bij de les houden.”

Het platform laat projecten beoordelen door ratingbureau Creditreform en volgens De Graaff zou het de professionaliteit van de Nederlandse crowdfundingmarkt goeddoen als ook andere platformen dit voorbeeld volgen. Bovendien is de markt er volgens De Graaff bij gebaat dat er een meer uniforme beoordeling komt, omdat risicoprofielen nu veel uiteenlopen. Het is daardoor lastig vergelijken voor een investeerder.

Daarbij kan het voorkomen dat het ene platform een project in een lage risicoklasse inschaalt, terwijl het andere platform dit risicovoller vindt. Hierdoor lopen investeerders de kans meer risico te lopen dan verwacht.

Volgens De Graaff doen sommige platformen zelfs mee aan wat de topman “fun-funding” noemt: aansprekende projecten die op veel belangstelling kunnen rekenen, maar met gaten in het businessplan. “Er zijn projecten met risicoprofielen die een platform bijna niet meer als lening mag neerzetten”, zo is De Graaff van mening. “Daar verbaas ik mij enorm over.”

Toekomst platformen

De topman van Capital Circle sluit niet uit dat er meer platformen verdwijnen en dat er enkel nog toekomst is voor de grootste partijen of de platformen die zich richten op een niche. “Er zal consolidatie optreden.” Capital Circle stelde evenwel niet actief op zoek te gaan naar overnamekandidaten en wil het platform bovendien zelfstandig verder gaan.

Ook verwacht De Graaff dat veel platformen over twee jaar een AFM-vergunning hebben zodat ze aangemerkt worden als beleggingsonderneming. Capital Circle heeft een aanvraag lopen bij de toezichthouder.

“Met een dergelijke vergunning kom je onder een zwaarder regime te vallen en dat zal de professionaliteit van crowdfunding ten goede komen. Dit zal er bovendien voor zorgen dat professionele ondernemers crowdfunding echt gaan zien als een alternatieve manier om financiering te verkrijgen.”

Dit zal de doorstroom aan projecten ook verbeteren, denkt De Graaff. Nu gaat dat nog in golven: “Het ene moment zijn er veel projecten, het andere moment is het rustig.”

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’