Nieuws

Nettorendementen crowdfundingplatformen nog niet te vergelijken

Ondanks druk van AFM blijft uniforme rapportage moeilijk.

Hoewel crowdfundingplatformen steeds transparanter worden over het resultaat van hun leningportefeuilles is het op dit moment nog niet mogelijk de netto rendementen onderling met elkaar te vergelijken. Dat schrijft Crowdfundmarkt in een persbericht. 

Uit onderzoek van Crowdfundmarkt blijkt dat de populatie bij veel crowdfundingplatformen te klein is en dat de volwassenheid van de lening-portefeuilles sterk verschilt. 

Op dit moment presenteren platformen het netto rendement op een leningportefeuilles op basis van historische data zonder rekening te houden met toekomstige afboekingen. Het gevolg hiervan is dat hoe ouder een leningportefeuille is, hoe lager het netto rendement van een crowdfundingplatform.

Meer transparatie

Onder druk van de AFM wordt er door de crowdfundingbranche hard gewerkt aan verbetering ten aanzien van het presenteren van netto resultaten op de leningportefeuilles. Op de meeste grote platformen wordt inzicht gegeven in het totaal aan verstrekte leningen, het reeds afgelost deel en de hoeveelheid afboeking.

Omtrent de definitie van een afboeking (default) bestaan nog wel wat verschillen, maar de crowdfundmarkt wordt steeds transparanter. De crowdfundingbranche is dus goed op weg.

Echter in de huidige markt en op basis van de beschikbare informatie zijn verschillende platformen nog niet met elkaar te vergelijken. Ten eerste omdat de populatie (het totaal aantal projecten) bij het merendeel van de 51 AFM-geregistreerde platformen te klein is voor een goede analyse. Ten tweede omdat de leningportefeuilles qua volwassenheid sterk verschillen.


Bron: Crowdfundmarkt

Wanneer volwassen?

Crowdfundmarkt heeft de volwassenheid van de leningportefeuilles afgezet tegen de gepresenteerde netto rendementen per crowdfundingplatform. In dit onderzoek komt duidelijk naar voren dat de netto rendementen van crowdfundingplatformen met een volwassen leningportefeuilles lager zijn dan die van relatief jonge platformen.

Dit is een logische conclusie als je beseft dat in de gepresenteerde netto rendementen alleen de historische afboekingen worden meegenomen.

Met de groei van de crowdfundingmarkt zal de populatie vanzelf toenemen waardoor goede analyse in de toekomst mogelijk wordt. Verschillen in volwassenheid van lening-portefeuilles kunnen weggewerkt worden door het verwacht rendement te berekenen op basis van historische data.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’