Meer nieuws

500e MKB’er realiseert financiering via Collin Crowdfund

Collin Crowdfund, de crowdfunding marktleider voor het MKB in Nederland, heeft met het succesvolle restaurant MaMa Kelly, vandaag het 500ste MKB-bedrijf via haar platform gefinancierd. Dat schrijft het platform in een persbericht. 

Bijzonder aan deze leningaanvraag is dat Collin hierin samenwerkt met zusterplatform Knab Crowdfunding Powered by Collin. 500.000 euro werd vanochtend opgehaald via Collin en 500.000 euro wordt tevens vandaag via Knab Crowdfunding aangeboden aan haar investeerders. 

Sinds de start van Collin Crowdfund in juni 2014 heeft het bedrijf via haar 15.000 investeerders in totaal zo’n 110 miljoen euro opgehaald voor de 500 MKB'ers. Dit jaar wil het platform zelfs de mijlpaal van 150 miljoen euro aan financieringen doorbreken.

Van groot tot klein

Onder de 500 bedrijven die financiering vonden via Collin, bevinden zich ZZP-ers tot partijen aan de onderkant van het grootbedrijf. Gemiddeld heeft een onderneming die via Collin financiering ophaalt, tien medewerkers.

De variatie qua sectoren waarin de ondernemingen actief zijn, is enorm. Van een landelijke herenkleding keten, een lokale bierbrouwerij en een innovatief tech-bedrijf tot een grote duurzame houtproducent. De geleende bedragen variëren van 50.000 tot 2.500.000 euro. Het gemiddelde bedraagt ongeveer 220.000 euro.

Snelle groeiers

Hoewel de lening doeleinden variëren van de aankoop van vastgoed tot bedrijfsovername en werkkapitaal, klopt het merendeel van de ondernemers bij Collin aan voor het financieren van snelle groei. Zeker in een tijd waarin de economie weer aantrekt, merkt Collin dat dit type leningen in aantal toeneemt.

Hierbij gaat het om bedrijven die snel groeien en daarmee ook zaken als inventaris, voorraad posities en debiteuren posities moeten financieren.

Jeroen ter Huurne, algemeen directeur Collin Crowdfund: "Deze snelle groeiers zijn bancair gezien lastiger te financieren dan, bijvoorbeeld, de aankoop van vastgoed. Dat laatste levert meer harde zekerheden."

Hij gaat verder. "In tegenstelling tot de banken, baseert Collin haar beoordeling vooral op toekomstige rentabiliteit: hieruit wordt immers de rente en aflossing voldaan. Voor dit type financieringen weten ondernemers, maar ook de banken waar wij mee samenwerken, ons steeds beter te vinden."


De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Columns & Analyses

Venture capital vs. private equity: Dit is het verschil

20 feb - Justin Doornekamp

Met de toegenomen aandacht voor startups, fondsenwerving en durfkapitaal, beginnen veel termen door elkaar heen te lo...