Nieuws

Europese Commissie wil crowdfunding stimuleren

Start-ups moeten makkelijker aan crowdfunding in andere lidstaten kunnen doen.

De Europese Commissie wil dat start-ups en andere kleine bedrijven makkelijker aan crowdfunding in andere lidstaten kunnen doen. Dat schrijft Crowdfundmarkt.nl.

Dit moet gebeuren met behulp van de invoering van een Europees label voor crowdfundingplatforms. Het voorstel maakt deel uit van een hele waaier aan initiatieven waarmee de Commissie wil inspelen op technologische innovaties in de financiële dienstverlening.

Lokaal, nationaal of internationaal 

Momenteel is het zo dat veel platforms vooral op lokaal en nationaal niveau opereren. Het gebrek aan gemeenschappelijke Europese regels maakt het voor de platforms moeilijk om uit te breiden naar andere landen. Hierdoor blijft crowdfunding in Europa achter bij de rest van de wereld. 

De Commissie stelt daarom voor dat de platforms een Europees label kunnen aanvragen dat hen in staat stelt om hun diensten in heel Europa aan te bieden. Volgens vicevoorzitter Valdis Dombrovskis is zoiets belangrijk om platforms helpen om beleggers en ondernemingen uit de hele Europese Unie bijeen te brengen. Zo krijgen ze meer kansen. 

De verordening, die goedgekeurd moeten worden door de lidstaten en het Europees Parlement, maakt deel uit van een actieplan om de fintech-sector een boost te geven. Daarnaast presenteerde de Commissie ook een strategie om het financiële systeem in te schakelen in de strijd tegen klimaatverandering.

Klimaatdoelstellingen

Het moet de financiële sector meer betrekken bij de realisatie van de klimaatdoelstellingen van Parijs, waar Europa heeft beloofd om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 40% te verminderen.

"Alleen met de hulp van de financiële sector kunnen wij het jaarlijkse financieringstekort van 180 miljard euro dichten om onze klimaat- en energiedoelstellingen te halen", zegt Dombrovskis. De Commissie denkt onder meer aan een Europees classificatiesysteem voor duurzame investeringen en Europese labels voor groene financiële producten.

Nederlandse reacties

Toch is het enthousiasme vanuit de sector vrij laag. Een veelgehoorde klacht is dat het plan te kort door de bocht is en teveel ruimte geeft aan ongereguleerde instellingen. Ook dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen leningen en aandelencrowdfunding wordt gezien als een probleem. 

Het FD maakte een ronde langs de markt. Dit waren enkele reacties:

  • Lex van Teeffelen, lector financiële en economische advisering aan de Hogeschool in Utrecht noemt het "een mooie regeling voor partijen die de wetgeving willen omzeilen." Volgens hem is het te liberaal, ontbreken risicokwalificaties en voorzieningen en rapportage-eisen.
  • Jeroen ter Huurne, oprichter van Collin Crowdfund: vindt de bovengrens van €1 miljoen per project veel te laag. Ook de beperking van marketingactiviteiten vind hij vreemd. 
De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’