Meer nieuws

Collin Crowdfund boven 100 miljoen

Ook het crowdfundingplatform Collin Crowdfund meldde vorige week het door de grens van 100 miljoen euro gefinancierde projecten is gebroken. Collin Crowdfund is hiermee het tweede AFM-geregistreerde crowdfundingplatform van Nederland dat meer dan dit bedrag heeft opgehaald.

Dat schrijft het platform op een speciale feestelijke pagina. In 2017 won Collin Crowdfund voor de tweede keer op rij de Gouden Stier voor Beste Crowdfundingplatform. 

Enkele cijfers

Sinds 2014 heeft Collin Crowdfund 460 ondernemers aan financiering geholpen via crowdfunding. Gemiddeld leenden de MKB-bedrijven bij Collin Crowdfund een bedrag van 215.606 euro. De financiering wordt meestal binnen 46 uur binnengehaald.

“Op 4 juni 2014 ging onze eerste leningaanvraag live. De Typetuin zocht een financiering van 200.000 euro In 34 dagen werd de lening volgeschreven door 68 investeerders”, schrijft Collin Crowdfund.

“Inmiddels duurt het veelal slechts uren voordat een lening succesvol is gefund!” In 2017 heeft het investeringsplatform maar liefst 37 miljoen euro gefinancierd. De gemiddelde rente: 7,56%.

Publiek

Eerder schreven we al dat de investeerders bij crowdfunding voornamelijk mannen zijn. Dat is bij Collin Crowdfund niet anders, waarbij ca. 90% man is. Een investeerder leent gemiddeld 1.213 euro uit aan een ondernemer bij Collin Crowdfund.

Hoe ziet de toekomst er verder uit voor Collin Crowdfund? Ze hopen eind dit jaar de 150 miljoen te halen. Sinds oktober 2017 hebben ze al bijna 60 projecten succesvol gefinancierd. Maar of het haalbaar is blijft afwachten.

De ondergrens voor een financieringsaanvraag bij Collin Crowdfund is 50.000 euro en ondernemers moeten aan strenge voorwaarden voldoen. Daarom ligt het slagingspercentage van de projecten ook hoog. Regelmatig wordt binnen een uur 50.000 euro bij elkaar gefund.


De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Chris V
0
Collin is onvolledig in het geven van informatie en benoemen nu net niet wat voor een investeerder het belangrijkste is: Als Collin aangeeft in een pitch dat er een borg is dan moet deze ook na een half jaar er nog zijn. Anders moet Collin erbij zeggen dat de borg er is, maar niet gegarandeerd zodra er een probleem ontstaat. Collin wees gewoon duidelijk in de communicatie en zit niet continue de feiten te verdraaien. We kunnen met dergelijke slechte of geen borgstellingen beter naar Funding Circle gaan, daar krijg je dan tenminste nog 15 tot 20% rendement als je risico hoger is. Risico is prima, maar nu neem je in voorkomende gevallen bij Collin een ongekend groot risico omdat de verstrekte informatie hetzelfde is als volksverlakkerij! Terwijl je als investeerder denkt te investeren in bedrijven met zekerheden en borgstellingen blijken deze in de praktijk onbetrouwbaar.
Chris V
0
Let op met elke investering bij Collin moet je serieus voorzichtig zijn! In de meeste investeringen hebben de borgstellingen, een morele waarde, dit betekend hetzelfde als geen borgstelling. Bij andere zekerheden is er een groot risico dat deze ook uiteindelijk niets waard zijn! In een investering van bijvoorbeeld VacuMedical waarin ondergetekende heeft geïnvesteerd stond de volgende opmerking in de pitch: Door de aanloopverliezen is de solvabiliteit nog matig. Vanwege deze reden staat grootaandeelhouder M. Coolen privé borg voor € 150.000

LET OP: een dergelijke borgstelling is niets waard, zo is gebleken! Collin controleert deze niet en bewaakt deze niet ! Nu er in dit geval problemen zijn, zijn ze bij Collin deze borg ineens vergeten en kan je als investeerder alsnog fluiten naar je investering. Procedure tegen Collin loopt! Als er nog investeerders zijn die ook in VacuMedical hebben geïnvesteerd en mee willen draaien in de procedure dan kunt u zich melden.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Columns & Analyses

Overheid moet ingrijpen om business angels te helpen

04 dec - Justin Doornekamp

Het aantal investeringen van durfinvesteerders in Nederland neemt namelijk flink af.