Column

Private equity moet niet te veel betalen

De private equity-sector zit op een berg geld. Maar is het opletten dat private equity-partijen niet te veel betalen.

Een goed voorbeeld van private equity-partijen die proberen zich in te houden, is te zien bij de verkoop van de chemietak van AkzoNobel. Kunnen zij de verleiding van een hoog bod weerstaan? 

Bloomberg schrijft erover. Bij een verwacht bod van omstreeks tien miljard euro op de chemietak van AkzoNobel is een aantrekkelijk rendement te behalen en dat zorgt voor een hoop geïntereseerde kopers. 

Een korte terugblik: Een jaar geleden zette AkzoNobel het onderdeel in de etalage in een poging de ongewenste overnamepoging door PPG af te wenden. De verwachte opbrengst is ongeveer tien keer het EBITDA-resultaat van ongeveer een miljard euro.

Aangezien de overnemende partij het bedrijf met ongeveer zes miljard aan schuld kan opzadelen, betekent het dat slechts vier miljard euro aan eigen vermogen dient te worden aangewend. Na de overname kan er dan worden bezuinigd.

Kassa

Dat betekent dat het bedrijfsresultaat tot 1,3 miljard euro kan worden opgekrikt. Intussen kan een deel van de schuld worden afgelost. In het rekenvoorbeeld van Bloomberg gaat het om 700 miljoen euro. Als het bedrijf dan vier jaar later tegen dezelfde multiple wordt verkocht is het eigen vermogen acht miljard euro, wat een rendement betekent van 25% op het eigen vermogen.

Private equity-partijen hebben genoeg eigen vermogen beschikbaar en het financieren van de schuld is ook nog vrij eenvoudig. Daardoor is het mogelijk dat partijen meer geld zullen uittrekken voor de overname. Maar het rendement komt dan snel in gevaar, aldus Bloomberg.

Het wordt niet erg waarschijnlijk geacht dat er meer dan zes miljard euro schuld kan worden uitgegeven. Bovendien is het de vraag of er meer kan worden bezuinigd. In de afgelopen anderhalf jaar is het rendement van de chemietak al opgekrikt van 15% naar ruim 20%.

Politiek speelt ook mee

AkzoNobel claimt nog altijd dat het mogelijk is om de chemietak niet te verkopen, maar om het onderdeel een aparte beursnotering te bezorgen. Veel zal afhangen van de biedingenstrijd.

Bloomberg citeert nog een FT-artikel waarin wordt gesproken over de samenwerking tussen Apollo Global, een private equity-partij, en het Duitse chemiebedrijf Lanxess. Apollo zou ook samenwerken met het Nederlandse pensioenfonds PGGM. Dat zou een overname politiek gezien aannemelijker maken.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen